събота, 22 декември 2007 г.

Природни богатства



България е източноевропейска страна. Максималната дължина от запад на изток е 520 км, от север на юг - 330 км. На север България граничи с Румъния, на запад съседни са и Македония и Сърбия, на юг граничи с Гърция и Турция, а на изток Черно море образува крайбрежна ивица с дължина 354 км. Черно море е полузатворено море, със сравнително ниска соленост от около 18 промила. През лятото средната температура на водата е 23° C. Повече от 50 % от крайбрежната ивица са заети от дълги и широки плажове, покрити със ситен пясък.

В България големите естествени езера са рядкост. Много идилични и с магнетична сила са малките карстови езера в Рила и Пирин.

Планините заемат една трета от територията на страната. Тук величествено се извисява Стара планина. Тя разделя на две страната от северозапад до Черно море. Най-високият връх в тази планина е Ботев (2376 м). На север се простира Дунавската равнина. Между Балкана и разположената южно, успоредно на него, Средна гора (1604 м) се простират Задбалканските полета.

Западно от Средна гора и южно от София е Витоша (2 290 м). За столичани Витоша е удобно близко място за отдих и важен източник на вода и чист въздух.

На юг от Витоша се издигат планините Рила и Пирин, които може да се нарекат Алпите на България. Най-високият връх на целия Балкански полуостров (Мусала - 2925 м) е в Рила планина. В Пирин до 2915 м се възвисява връх Вихрен.

До Рила и Пирин се простира Родопският масив. Той е най-обширният в цяла Югоизточна Европа, с най-висок връх Голям Перелик - 2191 м.

България разполага с ограничени водни ресурси. Повечето реки са къси, плавателна е само Дунав. Искър (368 км) е най-дългата река на България, следвана от Марица (322 км). България е богата на минерални извори (над 500) и в това отношение заема едно от водещите места в Европа.


Няма коментари: