събота, 22 декември 2007 г.

Дядо Коледа лети с 5800км/сек



Периодът на коледните и новогодишните празници е понякога стресиращ за хората, но не колкото за самия Дядо Коледа, който според шведски учени трябва да се движи със скорост 5 800 км/сек със своята шейна, за да зарадва всички деца по света.
Забавното е, че шведското изследване е напълно сериозно и детайлно.
В нощта между 24 и 25 декември Дядо Коледа трябва да посети 2,5 млрд. деца, ако се приеме, че всички малчугани по света, независимо от религията си, получават подарък, обяснява Андерс Ларсън от инженерната консултантска компания "Сюико".



"Ние смятаме, че на планетата на кв. км площ живеят 48 души и че всяко жилище средно е отделено от съседното от 20 м. Следователно, ако Дядо Коледа тръгне от Киргизстан и пътува в посока, обратна на въртенето на земята, той ще има 48 часа, за да достави всички подаръци", продължава разсъжденията си Ларсън.
Традицията изисква Дядо Коледа да живее на Северния полюс, но няколко северни града си оспорват честта за официалното му местоживеене. Сред тях е финландския Рованиеми - главен град на област Лапландия.
Според изчисленията на специалистите от "Сюико", само ако живее и тръгва от Киргизстан, Дядо Коледа ще може да осъществи всичките си придвижвания по оптимален начин, като губи минимално време за пътуване.
Той разполага с 34 микросекунди за всяко спиране, т. е. "да се спусне през комина, да сложи пакетите с подаръците и да си тръгне бързо с шейната".
Според друго изследване, разпространявано в интернет, впрягът на Дадо Коледа, натоварен с тонове подаръци и движещ се със свръхзвукова скорост, ще се самозапали и ще се самоунищожи за 4,26 хилядни от секундата заради съпротивлението на въздуха.

Няма коментари: