сряда, 26 декември 2007 г.

Какво да сложим на празничната маса за Нова Година

Погача Продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжица захар, 20 г мая, 200 мл прясно мляко; за намазване: 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, 1/2 с. л. сусам, 1/2 с. л. ким. Приготвяне: Маята се размива на кашица с малко прясно мляко и се оставя да набухне. Брашното се изсипва в по-дълбок съд, прави се кладенче и се изсипват маята, млякото, яйцата, олиото, захарта и солта. Измесва се и се оставя да втаса. Разделя се на 8 части, които се разточват на въжета върху набрашнен плот. В средата на по-голяма намаслена тавичка се прави геврече, въжетата от тестото се оформят във формата на охлюв и се притискат в средата. Яйцето, млякото и подправките се разбиват и се намазват отгоре. Пече се в умерена фурна до златисто.
Печена пуйка Продукти: 1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 чаена чаша ориз, бульон, 1 кафена чашка стафиди, 1 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица канела, ситно нарязан магданоз и сол Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1 1/2 чаша от бульона на дреболиите, стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта. С тази смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане пуйката сочна, се полива често със соса. Можете също, докато се пече, да я покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.
Празнична торта Продукти: 5 яйца, 80 г пудра захар, 150 г брашно, 200 г мед, 1 чаена лъжица сода за хляб, 50 г кисело мляко, 100 г нарязани орехи, 50 г стафиди, 2 ванилии, 2 супени лъжици какао, 1 чаена лъжица канела, 5 счукани карамфилчета, 1 чаша конфитюр, 1 чаша желе, желирани бонбони, плодове от сладко. Приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се медът, содата, разтворена в киселото мляко, какаото, брашното, конфитюрът, стафидите, орехите и подправките. Разбърква се добре, изсипва се в тортена форма или по-малка тавичка и се изпича. След като изстине, се слага в подходяща чиния, намазва се обилно с желето и се украсява с бонбоните и плодовете от сладкото.

Няма коментари: