петък, 14 декември 2012 г.

Свят
02:52
15.12.12

26 са застреляните в Кънектикът, от тях 20 са деца

автор(и): Труд онлайн, прочитания: 289, коментари: 0
Въоръжен мъж уби 26 души, сред които 20 деца, след като откри стрелба в началното училище „Санди Хук" в американския град Нютаун, щата Кънектикът, съобщи "Фокус".
Извършителят на атаката е 20-годишният Адам Ланза, който е открит мъртъв в учебното заведение. Най-вероятно той се е самоубил.
По-рано се смяташе, че извършителят е 24-годишният брат на Адам - Райън Ланза. Райън е задържан и се разпитва от полицията.

Майката на нападателя е преподавала в училището. Жената е убита в класната стая заедно с много от своите ученици.

Още един член на семейството е бил открит мъртъв в къща в Нютаун.

В училище „Санди Хук" се обучават 600 деца до четвърти клас.
18 от децата са загинали на място, а две са починали по-късно в болница.
Американският президент Барак Обама обяви четиридневен траур във връзка с трагедията.

Обама заяви, че трябва да бъдат предприети мерки, за да се предотвратят нови трагедии, подобни на тази в начално училище в Кънектикът.

„Нашите сърца скърбят за жертвите в Кънектикът", каза държавният глава. Президентът съобщи, че повечето от загиналите деца при стрелбата са под десетгодишна възраст.

Барак Обама не успя да скрие сълзите си по време на пресконференцията.
„Повечето от загиналите днес бяха деца, прекрасни малки деца на възраст между пет и десет години. Целият живот беше пред тях - рождени дни, дипломи, сватби, техни собствени деца", каза президентът.

Обама нареди всички американски флагове на официални сгради и военни обекти да бъдат спуснати в памет на загиналите при стрелбата.

Нареждането ще остане в сила до 18 декември. Президентът определи атаката в училището в Кънектикът като „безсмислен акт на насилие".

Масовите убийства в САЩ, подобно на това в основното училище в Кънектикът, са се превърнали в обезпокоително повтарящо се събитие в живота на Америка, коментира радио „Гласът на Америка".

През юли въоръжен младеж откри стрелба пред киносалон в Колорадо и причини смъртта на 12 души. Месец по-късно ветеран от армията уби петима мъже и една жена в сикхски храм в Уисконсин.

Масовите убийства често се извършват на места, смятани за спокойни и сигурни. В началото на 2011 година въоръжен мъж уби шестима души и рани други 13, сред които американски конгресмен, по време на среща с избиратели в Аризона.
През 2009 година военен психиатър застреля 13 военнослужещи и цивилни във военна база в Тексас. Две години по-рано студент уби 32 души в Техническия университет във Вирджиния. През 1999 година двама ученици убиха 12 свои съученици и учител в гимназия в Колорадо.

От 1982 година насам в САЩ са извършени най-малко 61 масови убийства. За масово се смята убийство, при което са убити най-малко четирима души.

Няма коментари: