четвъртък, 22 ноември 2012 г.

                                Питер Брьогел Стария
  Искам да ви представя един ренесансов живописец - Питер Брьогел. Приживе той е смятан за един от най-добрите майстори, впоследствие е оценен като най-големият художник на Северния Ренесанс.Творбите му са проникнати от хуманизъм и философия, надхвърлящи рамките на битовата и пейзажна живопис. Едни от първите, оценили неговия талант, били Петер Рубенс и Карел Мендер.
  Все още е в неизвестност точната дата на раждането на Брьогел. Според някои източници е роден в Бреда, макар че не е сигурно дали става въпрос за града Бреда(днес в Нидерландия), или Бре (днешна Белгия). Около 1540-1545 Брьогел е ученик на преуспелия художник Питер Кок ван Елст, за чиято дъщеря по- късно се жени. Ван Мандер разказва важна подробност, че като помощник в ателието на Елст Брьогел често ``дондуркал``на коленете си бъдещата си съпруга, по това време малко момиче.
Графиката "Магаре в училището" е сред доста забавните примери на някогашната образователна система. Всякакви асоциативни връзки със съвременната могат да бъдат само плод на вашето въображение.


"Ловци на снега"

"Селска сватба"

"Избиването на младенците
"Детски игри"
Ако поставите всяка една от отделните "сценки" в една съвременна класна стая, няма как да не откриете нещо много общо. "Злите" езици в момента ми нашепват, че в стаите на петокласниците и шестокласниците можело да бъде открито нещо прекалено много общо с тази картина. За стаите на седмокласниците май трябва по-смел живописец.
О,времена! О, забавления...
Забавлявала се с картините на Брьогел: Йоана, 7.б.

Няма коментари: