понеделник, 26 ноември 2012 г.

От "Обекти"

Снимки: Десетте най-странни дървета в света

Снимки: Десетте най-странни дървета в света

Вижте най-причудливите форми, с които ни изненадва природата.
1.    Индийска смокиня (банян)

2. Драконово дърво, Канарски острови

3. Дървото Сабина , Испания



4.   Дървото на живота, Бахрейн. Този мескит оцелява повече от четири века сред безводната пустош. Напълно необяснимо е откъде черпи водни запаси за съществуването си.



5.    Дъбовият параклис в Алувил - Белфос, Франция


6.    Пандо или „Треперещият гигант”, Юта. Това не е просто горичка: всички дръвчета са част от един цял организъм с единна коренова система. Целият организъм е на възраст около 80 000 години.



7.    Памуково дърво, Камбоджа


 

8.   Баобаб, Мадагаскар – дърветата от този вид достигат височина до 30 метра и ширина 11 м, а огромните им дънери складират около 120 00 литра вода, за да издържат на суровата суша.



9.   Дърветата на Аксел Ерландсън, чието хоби било да "създава" дръвчета с необичайна форма. Той ги огъвал, подкастрял и присаждал по специален начин, за да добият този нестандартен вид.



10. Дървото от Тенере – Ниамей, Сахара. Триметрова акация на възраст над 300 години. То е било единственото растение в радиус от 400 километра на пустинята Сахара.

Дървото през 1961
За съжаление преди няколко десетилетия Самотното дървото от Тенере, както често е наричано, е блъснато от пиян шофьор на камион и е счупено.

1985: Самотното дърво от Тенере, метална скулптура
ВСИЧКИ НОВИНИ - ТУК
От Обекти;
Земя
29 октомври

Няма коментари: