вторник, 21 октомври 2008 г.

Видра



Видра

Lutra lutra
Видрата (Lutra lutra) е вид хищен бозайник от семейство Порови

Начин на живот и хранене:
Главна храна на видрата е
рибата. Лови жертвата си изкусно под водата. Разнообразява храната си с жаби, раци, водни плъхове, насекоми и други животни. На сушата излиза през нощта, като търси спящи и мътещи птици.Видрата е малко по-едра от котка. Тялото и е удължено, гъвкаво и на дължина достига до 75 см. Опашката и е сравнително дълга до 50 см,масивна,мускулеста с двигателна функция.Гърбът и е шоколадово кафяв, а коремът по-светъл.Предните лапи имат плавателна ципа.

Размножаване Размножителният период е през март-април. Женската ражда от 2 до 5 малки.


Допълнителни сведения:
От стопанска гледна точка видрата е вредна за рибовъдството, но от екологична гледна точка е вид имащ своята ниша в природата и спомагащ за поддържането на екологичното равновесие. Поради силно намалялата си численост е вписана в червената книга на застрашените видове.Броят на видрите намалява поради замърсяването на водоемите.


Морска видра



Морската видра или кала́н (Enhydra lutris), в миналото известна и като морски бобър или камча́тски бобър e хищен морски бозайник от семейство порови, родственник на видрата. Морската видра е рядък вид, който обитава тихоокеанското крайбрежие на САЩ, Канада, Русия и Япония.
Приема се, че каланът има най-гъстата, топла и водоустойчива кожа в животинския свят, която, въпреки липсата на мастен слой, му помага да поддържа температура от 38 градуса[1]. През XVIII-XIX век заради ценната си кожа морската видра е била подложена на изтребление и днес е застрашен от изчезване вид.
Каланът е напълно морско животно, приспособено към живот във водата. Той плува по гръб, докато се храни, използвайки коремчето си за маса. Когато спи, се увива във водорасли, за да не го отнесе течението.




Няма коментари: