сряда, 1 октомври 2008 г.

Големият континент Пангея



Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.

Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.

По време на Юрския период Пангея се разделя на две части:Алфред Вегенер дава името Пангея (на гръцки означава „всички земи“) на свръхконтинента, съществувал по време на Мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея се разделя преди около 200 млн. години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса.

Мантията под старото местоположение все още е гореща и се опитва да се издигне. В резултат от това Африка се издига на няколко десетки метра над другите континенти.

Няма коментари: