събота, 23 февруари 2008 г.

Къща-музей "Любен Каравелов"


Родната къща на Любен и брат му Петко Каравелов се намира в близост до коритото на река Тополка, в обширен и сенчест двор. Зад високите зидове са разположени три сгради – зимната, лятната къща и селскостопанска постройка. Зимната къща е построена първа през 1810г. Същата година, след последното опожаряване на града, са построени и повечето от копривщенските къщи, които познаваме днес. Тя представлява едноетажна постройка с няколко неголеми стаи, подредени в типичния копривщенски стил.
Селскостопанската сграда е построена през 1820г. Днес тук е поместена експозиция от предмети, които са част от живота на патриота Любен Каравелов. Най-голям интерес сред експонатите, представлява неговата печатарска машина, закупена през 1871г. На нея Каравелов е печатал своите вестници, както и списание “Знание” и Ботевия вестник “Знаме”. След Освобождението на нея във Велико Търново е отпечатана и първата българска конституция. Интерес предизвикват и запазени стари книги измежду които е Уставът на българския революционен централен комитет.
През 1835г. е построена лятната къща. Двуетажната сграда разполага с голям чардак на втория етаж и е ползвана от семейството през топлите летни месеци. Днес тук са изложени снимки и материали, които разказват за живота на Петко Каравелов – забележителен политик, по-малък брат на Любен Каравелов, както и за живота на дъщерята на Петко - Лора Каравелова - съпруга на Пейо Яворов.
Къщата е обявена за музей през 1954г. Можете да я посетите всеки ден с изключение на понеделник, който е официален почивен ден за всички музеи в Копривщица.

Няма коментари: