понеделник, 18 февруари 2008 г.

МалКо ИнФо

Петя Дубарова


Направо към: навигация, търсене
Петя Дубарова
българска поетеса

Родена: 25 април 1962
Бургас, България
Починала: 4 декември 1979
Бургас, България

Петя Стойкова Дубарова е българска поетеса.

Родена е на 25 април 1962 г. в Бургас. Майка ѝ, Мария Дубарова, е прогимназиална учителка по литература. Баща ѝ, Стойко Дубаров, е работник в завод.

Учи в английската езикова гимназия в родния си град. Пише стихове от най-ранна детска възраст. Първите ѝ публикации са във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, в списанията „Родна реч“ и „Младеж“. Неин духовен наставник е поетът-преводач Григор Ленков.Нейният дневник е публукуван в книгата ,,Най-синьото вълшебство",излязла от печат през 1988 година. В нея са описани кореспонденциите на Петя с родителите ѝ и приятелите ѝ, а също и спомените за нея от нейните учители и приятели, възхитени от поезията, която писателката изразява така чисто.

През краткия си живот Петя Дубарова създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години с изразна лекота, с дързост и свежест. Поетесата естетизира морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията. Стиховете ѝ разкриват едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието, пошлостта и лъжата.

Петя Дубарова се самоубива ненавършила 18 години, на 4 декември 1979 г., в Бургас.

Няма коментари: