четвъртък, 27 юни 2013 г.

Опасна мода в Бургас: ученици се режат по ръцете и краката, връзват се с въжета

Според психолози и педагози бушуващи чувства и хормони предизвикват тийнейджърите за необмислени постъпки.
Опасна мода се вихри сред бургаски тийнейджъри, които се самонаранявали с бръснарски ножчета и пергели по ръцете и краката. Някои стигали и по-далече, като пробвали да затягат въжета около врата си, за да видят колко ще издържат. Правели го винаги в групи, след което пазели тайна от останалите.
За опасната тенденция първи съобщиха от ОУ “Братя Миладинови”. Едно от най-елитните училища в Бургас се престраши да свика спешни родителски срещи, на които учителите да предупредят за “модата” макар и с риск, че ще пострада имиджът му.
Родителите на децата от V и VI клас са поканени дни след края на учебната година. На срещите класните ръководители са прочели официално писмо, подготвено от психолозите на училището, в което се предупреждава за опасната мода сред тийнейджърите - да се самонараняват с ножчета и пергели.
Най-често момичетата си порязвали ръцете около вените, но имало и случаи, при които се правели прорези и по бедрата. До сериозни последствия не се е стигало, но заради опасност от инфекция шестокласничка била заведена в болница.
Стремежът към самонараняване е бил засечен в последните учебни дни, затова и родителските срещи са били свикани след края на втория срок. На тях родителите били посъветвани да оглеждат добре с какво са облечени децата им и дискретно да ги наблюдават за странни белези и рани. Често децата давали нелогични обяснения за нараняванията или отказвали да говорят.
“Правят го заради любовни преживявания, които смятат за изключително трагични. Те са едва 12-13-годишни и сега започват да изпитват чувства, които са непознати за тях, но имат склонност да драматизират”, коментират педагози.
Една 6-класничка, която си е рязала ръцете, посегнала към бръснарското ножче, защото гаджето  (5-класник, с когото били двойка от няколко седмици) не  писало във фейсбук една вечер.
Момичето изтълкувало мълчанието като знак, че момчето иска да скъсат, и изпаднало в отчаяние.
Впоследствие се оказало, че родителите на момчето му забранили да седне на компютъра във въпросната вечер, разказва 7-класничка от ОУ “Братя Миладинови”. И с досада добавя: Оставете тези неща, това са бебешки истории, момичета не се нараняват
сериозно.
Десетокласничка, бивша възпитаничка на същото училище, коментира, че модата с бръснарското ножче не е нова и се е прилагала, когато тя била в V клас.
Като знак на протест от страна на тийнейджърите, в които бушуват смесица от силни емоции и хормони, и опит да бъдат забелязани тълкуват самонараняването училищни психолози.
Те обаче се опасяват, че през лятото, когато децата не са в клас и прекарват много време навън, докато родителите им работят, рязането на ръце и крака може да се превърне в епидемия и да излезе извън контрол. Затова с риск историята да се раздуха и да се всее паника сред родителите, решили да организират извънредни родителски срещи.
На тях повечето майки били попарени от новината и признали, че за първи път чуват подобно нещо. Тийнейджърките обаче на дълго и широко разказвали преживяванията си във фейсбук.
Факт е, че голяма част от подрастващите проявяват нездрав интерес към трагичното, към смъртта и самоубийствата, признават психолози. Някои дори се събирали на групи и пробвали да се връзват с въжета по врата, докато издържат. Именно от фатално прекрачване на границата, което може да застраши живота на тийнейджърите, се опасяват педагози.
Друг хит сред момичетата от V и VI клас в Бургас било да изписват с кръв името на момчето, което харесват. За целта дълбаели буквите с пергел по ръцете си. Смятало се, че който имал кърваво тату, най-добре засвидетелствал любовта си.
Иначе писанията с химикал по ръцете и краката на подрастващите, които в повечето случаи са на английски език и са цитати от хитове или закодирани послания, отдавна се смята за нормално, казват педагози.
Момчета по-рядко прибягвали до ножчето и пергела, но пък някои се пробвали да надникнат в моргата на бургаската болница, за да направят снимки, които после да качат в интернет, разкриха отлично осведомени.
Група 6-класници от друго елитно училище в Бургас дори отишли до болницата, но в последния момент се отказали от намеренията си.
Бочко Бочев, директор на училище “Братя Миладинови”: Проблем съществува, но не трябва да го преувеличаваме

БОЧКО БОЧЕВ
- Г-н Бочев, ръководството на училище “Братя Миладинови” единствено се осмели да говори открито за опасните самонаранявания сред учениците. Кое наложи провеждането на родителска среща след края на учебната година?

- Да започнем с това, че проблемът съществува. Не само в нашето училище, в други - също. Ние решихме да представим нещата пред родителите, защото колкото и на пръв поглед да изглеждат невинни тези действия, има риск за здравето и живота на децата. В тази възраст - V-VI клас, те искат да бъдат забелязвани, да им бъде обърнато внимание, да бъдат лидери. Обикновено след учебни занятия, събирайки се на групички, искат да демонстрират смелост, да споделят любовните си преживявания. Външната проява е с някакъв остър предмет обикновено върху ръцете да издраскат сърце или името на любимия. Но подчертавам, става въпрос за драскотини.
- С какъв остър предмет?
- С пергели и с други предмети. Но това е опасно и страшно, защото може да се предаде зараза чрез смесване на кръвта. От тази гледна точка, тъй като нещата се случиха в последните дни, въпреки че ваканцията започна, решихме да организираме извънредна родителска среща. С психолозите преценихме, че за да бъдем спокойни, трябва да запознаем родителите с проблема. През лятото децата остават по-дълго време без надзор. Искахме да призовем близките да обръщат повече внимание как децата са прекарали деня. Да ги оглеждат за странни резки, тъй като те обикновено ги крият с дълги ръкави.
- По какъв начин информацията стигна до вас?
- В ОУ “Братя Миладинови” има двама психолози, които активно работят с децата. По време на междучасията пред кабинетите им е пълно с ученици, които искат да разговарят с тях.
- А каква е позицията на психолозите - дали това поведение може да е провокирано от някакви религиозни общности, неформални групи?
- Категорично не става въпрос за такова влияние. Децата са по-чувствителни в тази възраст. Преживяват много драматично първите си любовни разочарования. Например: “Аз харесвам едно момче, но то не ме забелязва, ще направя нещо, за да привлека вниманието му.” Момчетата пък от своя страна афишират: “Аз съм смел и мога да търпя на болка! Ти мошеш ли?” Психолозите ни приеха сериозно тези на пръв поглед детски изпълнения.
- Обменихте ли информация с ваши колеги от други училища? Забелязват ли се подобни явления сред техните ученици?
- Разбира се. Разговаряхме и с Центъра за работа с деца, информиран е и инспекторатът с писмо за предприетите от нас мерки.
- Имате ли информация за по-рискови експерименти - например спиране на дъха, включително и с помощта на въже, за да се види колко може всеки да издържи?
- В нашето уличище няма такива случаи.
- Как реагираха родителите, когато ги информирахте за опасните тенденции?
- Адекватно и с разбиране, няма паника. Благодарни са, че сме ги информирали навреме.
- Директор сте на училище “Братя Миладинови” от 15 г., наблюдавате смяната на поколенията. Откривате ли разлика в поведението на младите хора?
- Няма голяма разлика. Да не забравяме, че са деца.

неделя, 23 юни 2013 г.

Пригответе се за най-повратната и мистична дата в годината - Еньовден

В парка “Владислав Варненчик” на Еньовден пресъздават различни народни традиции. Миналата година публиката във Варна видя как празнуват словаците, които показаха своите Дянски обичаи. Както повелява славянският обичай, всички изплетоха еньовски венец от билки, под който преминаха за здраве.
Защо посрещаме изгрева на Джулая - 1 юли, вместо на Еньовден, когато е слънчевият пик и всички народи отдават дължимото на Слънцето?
Утре е най-повратният и най-мистичен ден. На Еньовден годината преломява - Слънцето е в зенита и трепти, сякаш играе. И който види изгрева, ще бъде здрав през цялата година. То е достигнало до най-крайната спирка на лятото и се обръща да тръгне към зимата. Преди тръгване се окъпва в живата еньовска вода, а с него се умиват и всички болести. И тъй като следва най-дългият ден - върховото време в годината, билките са се налели с най-лековитата си и магическа сила. Затова се берат на Еньовден или по-скоро в нощта преди празника до първи петли. Ако е за добро, се берат към изток, към изгрева на слънцето. Денят е познат още като летния Свети Иван и хората го носят в съзнанието си като най-витален, сякаш окъпан от добрите и здрави сили на природата.
Струва си да отбележим, че от утре няма повече да чуваме кукувицата. Тя е предвестник на пролетта и кука само до Еньовден. А от него насетне тръгва лятото.
На слънцестоенето се гледа като на специален момент на годишния цикъл още от времето на неолита. Този празник не е само български или славянски, а повсеместен за десетки народи. Различните култури в цяла Европа отбелязват с веселие Еньовден между 21 и 25 юни. Народните традиции не се съобразяват с астрономическото настъпване на най-дългия ден. Някои отбелязват ритуала на 21 юни, дори и да не е най-дългият ден в годината, а други празнуват на 24 юни в деня на лятното слънцестоене в римско време. У нас са запазени тракийски светилища, в които Слънцето прониква дълбоко и "се намества" за миг само в деня на лятното слънцестоене. Сякаш сам Светият Дух минава и опложда майката земя.
Подготовка за нощно парти в градината, на което да посрещнем изгрева на Еньовден.

След Рождество Христово, Нова година и Великден това е най-таченият празник. Особено значение денят има в Северна Европа. В Естония, Латвия, Литва и Квебек в Канада (докаран от френските заселници) 24 юни е официален празник. Така е било преди в Швеция и Финландия, но през 1950 г. там преместват празника в петък и събота между 19 и 26 юни. В Скандинавия на този ден се палят огньове. Еньовден се празнува къде ли не още - в страните на Балканите, в Германия, Франция, Италия, Испания, че даже и в Канада и САЩ. Европейския Еньовден празнуват и в южното полукълбо - Бразилия, Аржентина и Австралия, но там вече отбелязват зимното слънцестоене, когато дните започват да нарастват.
Еньовден е и голям християнски празник, тъй като тогава е и рожденият ден на
св. Йоан Кръстител. В Библията не е посочена точната дата, но в евангелието си св. Лука пише, че се е родил няколко години преди Христос, и то точно 6 месеца преди него. У нас на този празник задължително се плете Еньовски венец, през който се минава за здраве. Той се прави от 77 билки и половина. В народните вярвания за всяка болест има и билка, а половинката е за незнайната болест. Биле за неизвестната болест се откъсва, като се зажуми и се вземе половината от цветеца. По някои места пък билкарката застава в кръг и се завърта седем пъти от дясно на ляво. На 7-о завъртане хваща някаква трева. Тя е половината билка, тъй като я разцепва на две. Смята се, че откъснатата е нужната половинка, която цери.
Сред обичаите на българите мохамедани в Родопите е да се гадае за женитба на Еньовден. В навечерието на празника момите връзвали пръстен на китки от орехови листа, пускали ги в меден бакър с мълчана вода и ги оставяли да пренощуват под червен трендафил. На сутринта се събирали там, измивали лицата си с водата от бакъра и започвали да наричат за бъдещето на всяка девойка. Други пък пренощували срещу Еньовден в чужда къща с китка или пръстен под възглавницата и вярвали, че ще се омъжат за този момък, когото сънуват.
В Швеция на Еньовден хората пеят и танцуват ритуално за здраве и за добра реколта около вдигнато чучело от зелени растения.

24 юни - Нова година за масоните
Еньовден е Нова година за масоните, тъй като вярват, че силата на светлината (на Слънцето) ще озари устрема им към овладяване на духовното. Според летоброенето на масоните на 24 юни започва 6014 година след Светлината. На този ден от 2007 г. “зидарите” от цялата страна се събират в Разград за церемония пред паметника на първия български масон Иван Ведър. След това с братски трапези при закрити врата отбелязват края на учебната година по пътя към светлината и съвършенството.
Попитахме проф. Евгений Сачев, автор на единствената засега книга у нас за историята на организираното масонско движение в България до 1940 г.
“Масонството е посвещение към самоусъвършенство, подчинено на един йерархичен ред, изграден върху законите за хармонията. Еньовден е лятното слънцестоене и масоните свързват 24 юни с Великия творец, създател, ваятел, т.е. с Великия архитект на Вселената. А това е Слънцето - изначалието на човешкото посвещение. Затова се празнува Нова година на тази дата.
Йоан Предтеча е християнска персонифиация на езическите схващания за божественото творение, които имат предимно езотеричен характер. Затова и този празник е на Еньовден. На него приключва масонската учебна година, която винаги започва по време на зимното слънцестоене на 22 ноември и приключва с лятното през юни”, обясни проф. Сачев.
В Дания пък палят огньове като нас на Заговезни, за да прогонят болестите и злините

У нас има няколко Велики ложи. Миналата година за пръв път от 2007 г. българските масони не се събраха заедно на Еньовден да отбележат най-големия си празник, а решиха да празнуват по “Ориенти”. Повечето обаче осъществиха видеовръзка, за да се поздравят за Нова година на Еньовден.
Рецепти на Авицена и богомилите забъркват в Етъра днес
Тъй като празникът тази година се пада в понеделник, а астрономическото лято настъпи, на много места в страната Еньовден ще се отбележи още днес. По традиция в етнографския музей Етъра край Габрово празникът е най-пищен.
Туристи от Тайван слушат с интерес лекцията на Емил Елмазов за българската лечебна флора по време на посещението им в лятната академия “Билкария”. Нейният резерват от 200 дка в село Кметовци край Габрово има над 350 вида лечебни растения.

Там шефът на билкарите Емил Елмазов ще демонстрира билкова настойка, избавила Европа от черната чума през XIV век. Тогава смъртоносната болест се предава от плъхове и бълхи, настава масов мор, появяват се и мародери. Залавят четирима от тях и съдията ги пита не ги ли е страх от черната чума. Те издали, че имат цяр срещу чумата.
И изтъргуват рецептата за свободата. Рецептата може да ни служи и днес, тъй като се приготвя от живи растения и оцет. В делва с винен оцет се слагат пресни живо седефче, пелин, градински чай, лавандула. Делвата се захлупва, капакът се замазва с тесто, изкарва се на слънце и престоява 14 дни. После се прелива в бутилки, като във всяка се слага скилидка чесън. В бутилката се появява утайка. Внимателно се прелива само горният слой, който е мощно средство срещу инфекции. Съвременните опити дават чудесни резултати срещу херпес зостер. На тъканно ниво спасява организма от тежки метали, бактериални и вирусни инфекции. Тази билкова настойка ще бъде показана днес в Етъра.
Ще се приложи и нова българска напитка "Меча сила", като протест срещу производството на безалкохолните напитки с повишено съдържание на синтетични подсладители като аспартам, кофеин, фосфорна киселина и др. Сокът е от върхови и високоенергийни природни субстанции - сок от боровинки, сок от кълнове на лимец, сок от джинджифил и сок от лимон. Всичко това се смесва в пропорции и се добавя домашен мед. "Децата примират за тази напитка. Ще дадем рецептата на хората, а няма да я крием като "Кока-кола", казва Елмазов.
Третата изненада е "Панацеята на Авицена". През XI век Авицена обикаля Балканския полуостров, а по това време тук са богомилските лечители. И персийският лекар, и богомилите много използват за лечение седефчето. Не само това, ами рецептата на Авицена се препокрива и с използвания богомилски зелейник. И двете рецепти са срещу всички видове депресия и хранителни натравяния. В старо вино се слагат живи листа от седефче, а в друга купа се слагат свежи листа от върба. И в двете течности листата се намачкват, после течностите се прецеждат и се смесват. Настойката се използва само на капки, защото е много силна. Когато я опиташ, у теб започва сякаш да пълзи нещо, а това показва къде са болките. За малко се появяват в ставите, в главата и т.н. На Самоводската чаршия във Велико Търново в понеделник навръх Еньовден, този сценарий ще се разиграе с дегустации.
"Ние искаме да свържем древността с настоящето и това, което е устояло на времето и е потвърдено от днешната наука, да го дадем на хората. Защото днес човек е атакуван от много вредни храни, токсини и химически натравяния."
Парти в най-късата нощ срещу празника
Странни неща може да се случат в най-късата нощ на годината. С ваше участие, разбира се. Направете парти в градината, като отворите вратите на природната стихия, чудеса и мистерии. Ето как. Поканете на гости приятели, като всеки от тях носи поне една чудновата част от облеклото, плод на фантазията, която в никакъв случай няма да сложи във всекидневието.
Изпратете покани, в които да има нотка на изненада, примерно ароматизирани картички (с мирис на цветя) с цветовете на дъгата. Обявете, че партито ще започне по-късно - около полунощ. Така ще може да посрещнете изгрева в първия ден от лятното слънцестоене.
Украсата на градината е от голямо значение, за да уловите магията на нощта срещу лятното слънцестоене. Ще имате нужда от малки светлини. Използвайте част от коледните, които можете да наниже като гердан около градината. Наред с ароматизираните свещи сложете и плаващи в чаши (може и в бутилка с вода). Сред тях не забравяйте и задължителните свещи или спирали против комари, ако не искате партито да се превърне в кошмар.
В градината близо до разпръснатите свещи поставете и лъскави неща - още един шанс да използвате коледна украса през юни (както играчките, така и гирляндите). А може просто да начупите няколко стари диска, които да отразяват светлината. При движещите се пламъчета ще се получи премигващ ефект като при светулките. Така с аромати и загадъчни светлинки може да маркирате пътеките към къщата или към аромата на цъфнали цветя.
За да бъде илюзията пълна, "засадете" под едно дърво или маскирайте с листа и цветя CD плейър, натоварени с екзотичен саундтрак - запис на природни звуци от тропическите гори или пойни птици, тибетска музика, японски бамбукови флейти. При вятър може да окачим наблизо и камбанки, за да чуваме шепота им сред феерията от пътуващи светлинки, ароматни цветя и релаксираща тайнствена музика.
Материалът е от www.24chasa.bg

вторник, 18 юни 2013 г.

19 юни

1829 г.



По време на Руско-турската война (1828-1829 г.) руските войски завладяват Силистра. Отрядите на великия везир Решид паша са разбити и отстъпват на юг.

Военните действия по време на войната се водят в Закавказието и на Балканите. В Кавказ Русия превзема турските крепости Карс и Баязет. На Балканите през 1829 г. руската армия нанася редица военни поражения на турските войски и превзема Адрианопол. На 2 септември 1829 г. е подписан Адрианополския мирен договор. Към Русия преминават значителни територии по Черноморското крайбрежие на Кавказ и част от арменските области, принадлежащи на Турция.

В подкрепа на руските войски във войната участват много български доброволчески отряди. Българското население се подготвя за въстание, което руското командване осуетява. Преди подписването на мирния договор българското население, започва масово изселване. Имотите, жилищата и гробовете на бащите и дедите си изоставят около 150 000 българи от районите на Сливен, Ямбол, Одрин, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Ловеч, Търново и Варна. Обезлюдени са над 150 български селища. Бежанците се заселват главно във Влахия, Молдова, Бесарабия, Украйна, Крим.
След войната Сърбия, Влашко и Молдова получават автономия, а Гърция – независимост.

1868 г.
По настояване на сръбското правителство Любен Каравелов е арестуван в Нови Сад във връзка с убийството на княз Михаил Обренович. Обвиненията към него са отправени заради близките контакти, които той подържа с емигрирали в Нови Сад ръководни дейци на сръбската Омладина.





1913 г.


По време на Междусъюзническата война, е убит архимандрит Евлогий Светиев, председател на българската църковна община в Солун и управляващ Солунската епархия. На път с кораб за остров Трикери архимандрит Евлогий, заедно с други българи - пленници на гърците, са хвърлени в Егейско море.

Очевидци разказват: “На следната сутрин всички арестувани българи бяха събрани заедно. Повикаха Неболиев, съблякоха го и му взеха 850 франка. Останалите също бяха ограбени. Всички пленници бяха качени на кораба - Неболиев и Янков - последни. Същия ден привечер протосингелът на Солунската митрополия архимандрит Евлогий бе доведен заедно с неговия дякон Васил Константинов, докато Георги Дерменджиев, първият викарен епископ на митрополията, и секретарят Христо Батанджиев, бяха качени на друг кораб. Преди пладне на 19 юни няколко гърци от Солун се качиха на кораба, започнаха да се гаврят със затворниците, като им нанесоха побои. Архимандритът бе малтретиран по най-безсрамен начин. Корабът отплува в два и половина часа следобед. Архимандритът бе хвърлен в морето близо до нос Кара-Бурун. Дадени бяха по него три изстрела и той потъна. Неболиев, Янков и Никола Илиев бяха екзекутирани по същия начин".

Христо Иванов Батанджиев е именит български революционер, деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско. Роден е в град Гумендже, днес Гумениса, Гърция. През 1888-1911 г. е учител в Солунската българска мъжка гимназия и секретар на българската митрополия в Солун. През октомври 1893 г. е един от шестимата основатели на революционния комитет в Солун, поставил началото на ВМОРО. През юни 1913 г., след избухването на Междусъюзническата война е арестуван от гръцките власти и заедно с много други българи от Солун, е натоварен на кораб с цел да бъде интерниран на остров Трикери. По пътя е хвърлен в Егейско море.
1953 г.



Световният съвет на мира награждава посмъртно с “Почетна награда на мира” българския поет Никола Й. Вапцаров.

Никола Вапцаров е роден в Банско. Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно училище във Варна. От 1932 г. е машинен техник в АД "Българска горска индустрия" в Кочериново. Член е на Районния комитет на БКП в Рилската долина. През 1936 г. се премества да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив. В годините на Втората световна война 1939–1945 се обявява за съюз със СССР и взема участие в Соболевата акция (ноември 1940 г.). През 1940 г. е отпечатана единствената му стихосбирка "Моторни песни". От 1941 г. е в редакционния комитет на в. "Технически глас" и е един от редакторите на в. "Литературен критик". Стихотворенията му са преведени на над 30 езика.

Арестуван през май 1941 г, Вапцаров е интерниран за 3 месеца в Годеч. Завръщайки се в София, става пръв помощник на Цв. Радойнов – ръководител на Военния отдел при ЦК на БКП. На 4 март 1942 г. е арестуван. Осъден е на смърт и на 23 юли 1942 г. е разстрелян заедно с А. Иванов, А. Попов, Ат. Романов, П. Богданов и Г. Минчев.

От
www.focus-news.net/

сряда, 12 юни 2013 г.

За човешката природа

За човешката природа

от 12.06.2013 07:12
За човешката природа
Монах си почивал край река, когато видял как скорпион пада във водата и се опитва да се измъкне, но не успява и започва да потъва. Отецът скочил и протегнал ръка да извади скорпиона. Почти успял, когато опасното насекомо се впило в ръката му и го ухапало.
Човекът реагирал на болката, изтървал скорпиона и започнал да разтрива ухапаното място. Насекомото паднало във водата и отново започнало да потъва. Тогава монахът повторно се опитал да го спаси и скорпионът пак го ужилил.
Минаващ наблизо пътник се спрял и в почуда започнал да наблюдава слуващото се. Накрая се приближил до монаха и го попитал:
- Извинете, но що за упорство е това? Нима не разбирате, че всеки път щом се опитате да извадите скорпиона от водата, той ще ви жили?
На което монахът спокойно отговорил:
- В природата на скорпиона е да хапе. Когато напада, той се защитава. Но това не може и не трябва да променя природата на човека – да обича и да помага.

От www.manager.bg

петък, 7 юни 2013 г.

Резултати...


В Бургас средната оценка по български език след VІІ-ми клас е 4,232, а по математика - 3,711, най-зле са в кв. "Победа" където нито един ученик не е успял да начене даже решение на задача
Сподели:
06 Юни 2013, Четвъртък
Автор: Флагман.бг

14 от най-високите оценки са на възпитаниците на ПМГ „Никола Обрешков”, в кв. „Победа” пълни двойкаджии

Две са пълните шестици на изпита по български език и литература на външното оценяване на учениците след 7-ми клас в Бургас, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. По математика пълна шестица имат 17 ученици като 14 от тях са от ПМГ „Никола Обрешков” и високият им резултат е разбираем. Пълни двойкаджии по математика са в училището в бургаския квартал „Победа”, където от 38 явили се седмокласници – също толкова имат „слаб 2”. На изпита по български език двойките са 37 от явили се 42-ма. Членове на комисията, оценявали тамошните възпитаници бяха шокирани, че трудно са разчитали имената, които учениците се опитали да изпишат върху листите си.
На изпита по БЕЛ (български език и литература) са се явили 3625 ученици, от които 2625 са работили по втория модул. Средната оценка в Бургас е 4,232.
Двойки - 397 -10,95%
Тройки – 578 – 15,94%
Добър – 919 – 25,35%
Много добър – 1248 – 34,43%
Отличен – 481 – 13,27%
Пълно 6 – 2 броя
На изпита по математика са се явили 3616 ученици, от тях 2615 са работили по втория модул. Средната оценка за Бургас е 3,711.
Двойки – 712 – 19,69%
Тройки – 818 – 22,62%
Добър – 1120 – 30,97%
Много добър – 806 – 22,29%
Отличен – 143 – 3,95%
Пълно 6 – 17 броя
Местата в професионалните и езикови гимназии, които ще приемат ученици след 7-ми клас тази година, са 2106, паралелките са 81.
Според инспектори от РИО в Бургас резултатът е на нивото на миналата година, като явилите се ученици са повече, което обяснява и повечето двойки.

Коментар за резултатите на учениците от ОУ"Л. Каравелов" от изпита по български език и литература ще публикувам след 10 юни. Има защо... Много обичам математиката!!!
Янев