четвъртък, 27 юни 2013 г.

Опасна мода в Бургас: ученици се режат по ръцете и краката, връзват се с въжета

Според психолози и педагози бушуващи чувства и хормони предизвикват тийнейджърите за необмислени постъпки.
Опасна мода се вихри сред бургаски тийнейджъри, които се самонаранявали с бръснарски ножчета и пергели по ръцете и краката. Някои стигали и по-далече, като пробвали да затягат въжета около врата си, за да видят колко ще издържат. Правели го винаги в групи, след което пазели тайна от останалите.
За опасната тенденция първи съобщиха от ОУ “Братя Миладинови”. Едно от най-елитните училища в Бургас се престраши да свика спешни родителски срещи, на които учителите да предупредят за “модата” макар и с риск, че ще пострада имиджът му.
Родителите на децата от V и VI клас са поканени дни след края на учебната година. На срещите класните ръководители са прочели официално писмо, подготвено от психолозите на училището, в което се предупреждава за опасната мода сред тийнейджърите - да се самонараняват с ножчета и пергели.
Най-често момичетата си порязвали ръцете около вените, но имало и случаи, при които се правели прорези и по бедрата. До сериозни последствия не се е стигало, но заради опасност от инфекция шестокласничка била заведена в болница.
Стремежът към самонараняване е бил засечен в последните учебни дни, затова и родителските срещи са били свикани след края на втория срок. На тях родителите били посъветвани да оглеждат добре с какво са облечени децата им и дискретно да ги наблюдават за странни белези и рани. Често децата давали нелогични обяснения за нараняванията или отказвали да говорят.
“Правят го заради любовни преживявания, които смятат за изключително трагични. Те са едва 12-13-годишни и сега започват да изпитват чувства, които са непознати за тях, но имат склонност да драматизират”, коментират педагози.
Една 6-класничка, която си е рязала ръцете, посегнала към бръснарското ножче, защото гаджето  (5-класник, с когото били двойка от няколко седмици) не  писало във фейсбук една вечер.
Момичето изтълкувало мълчанието като знак, че момчето иска да скъсат, и изпаднало в отчаяние.
Впоследствие се оказало, че родителите на момчето му забранили да седне на компютъра във въпросната вечер, разказва 7-класничка от ОУ “Братя Миладинови”. И с досада добавя: Оставете тези неща, това са бебешки истории, момичета не се нараняват
сериозно.
Десетокласничка, бивша възпитаничка на същото училище, коментира, че модата с бръснарското ножче не е нова и се е прилагала, когато тя била в V клас.
Като знак на протест от страна на тийнейджърите, в които бушуват смесица от силни емоции и хормони, и опит да бъдат забелязани тълкуват самонараняването училищни психолози.
Те обаче се опасяват, че през лятото, когато децата не са в клас и прекарват много време навън, докато родителите им работят, рязането на ръце и крака може да се превърне в епидемия и да излезе извън контрол. Затова с риск историята да се раздуха и да се всее паника сред родителите, решили да организират извънредни родителски срещи.
На тях повечето майки били попарени от новината и признали, че за първи път чуват подобно нещо. Тийнейджърките обаче на дълго и широко разказвали преживяванията си във фейсбук.
Факт е, че голяма част от подрастващите проявяват нездрав интерес към трагичното, към смъртта и самоубийствата, признават психолози. Някои дори се събирали на групи и пробвали да се връзват с въжета по врата, докато издържат. Именно от фатално прекрачване на границата, което може да застраши живота на тийнейджърите, се опасяват педагози.
Друг хит сред момичетата от V и VI клас в Бургас било да изписват с кръв името на момчето, което харесват. За целта дълбаели буквите с пергел по ръцете си. Смятало се, че който имал кърваво тату, най-добре засвидетелствал любовта си.
Иначе писанията с химикал по ръцете и краката на подрастващите, които в повечето случаи са на английски език и са цитати от хитове или закодирани послания, отдавна се смята за нормално, казват педагози.
Момчета по-рядко прибягвали до ножчето и пергела, но пък някои се пробвали да надникнат в моргата на бургаската болница, за да направят снимки, които после да качат в интернет, разкриха отлично осведомени.
Група 6-класници от друго елитно училище в Бургас дори отишли до болницата, но в последния момент се отказали от намеренията си.
Бочко Бочев, директор на училище “Братя Миладинови”: Проблем съществува, но не трябва да го преувеличаваме

БОЧКО БОЧЕВ
- Г-н Бочев, ръководството на училище “Братя Миладинови” единствено се осмели да говори открито за опасните самонаранявания сред учениците. Кое наложи провеждането на родителска среща след края на учебната година?

- Да започнем с това, че проблемът съществува. Не само в нашето училище, в други - също. Ние решихме да представим нещата пред родителите, защото колкото и на пръв поглед да изглеждат невинни тези действия, има риск за здравето и живота на децата. В тази възраст - V-VI клас, те искат да бъдат забелязвани, да им бъде обърнато внимание, да бъдат лидери. Обикновено след учебни занятия, събирайки се на групички, искат да демонстрират смелост, да споделят любовните си преживявания. Външната проява е с някакъв остър предмет обикновено върху ръцете да издраскат сърце или името на любимия. Но подчертавам, става въпрос за драскотини.
- С какъв остър предмет?
- С пергели и с други предмети. Но това е опасно и страшно, защото може да се предаде зараза чрез смесване на кръвта. От тази гледна точка, тъй като нещата се случиха в последните дни, въпреки че ваканцията започна, решихме да организираме извънредна родителска среща. С психолозите преценихме, че за да бъдем спокойни, трябва да запознаем родителите с проблема. През лятото децата остават по-дълго време без надзор. Искахме да призовем близките да обръщат повече внимание как децата са прекарали деня. Да ги оглеждат за странни резки, тъй като те обикновено ги крият с дълги ръкави.
- По какъв начин информацията стигна до вас?
- В ОУ “Братя Миладинови” има двама психолози, които активно работят с децата. По време на междучасията пред кабинетите им е пълно с ученици, които искат да разговарят с тях.
- А каква е позицията на психолозите - дали това поведение може да е провокирано от някакви религиозни общности, неформални групи?
- Категорично не става въпрос за такова влияние. Децата са по-чувствителни в тази възраст. Преживяват много драматично първите си любовни разочарования. Например: “Аз харесвам едно момче, но то не ме забелязва, ще направя нещо, за да привлека вниманието му.” Момчетата пък от своя страна афишират: “Аз съм смел и мога да търпя на болка! Ти мошеш ли?” Психолозите ни приеха сериозно тези на пръв поглед детски изпълнения.
- Обменихте ли информация с ваши колеги от други училища? Забелязват ли се подобни явления сред техните ученици?
- Разбира се. Разговаряхме и с Центъра за работа с деца, информиран е и инспекторатът с писмо за предприетите от нас мерки.
- Имате ли информация за по-рискови експерименти - например спиране на дъха, включително и с помощта на въже, за да се види колко може всеки да издържи?
- В нашето уличище няма такива случаи.
- Как реагираха родителите, когато ги информирахте за опасните тенденции?
- Адекватно и с разбиране, няма паника. Благодарни са, че сме ги информирали навреме.
- Директор сте на училище “Братя Миладинови” от 15 г., наблюдавате смяната на поколенията. Откривате ли разлика в поведението на младите хора?
- Няма голяма разлика. Да не забравяме, че са деца.

Няма коментари: