събота, 21 май 2016 г.

Росица

Момичето, което дава вечен живот на цветята

Източник: е-Бургас


На всеки се е случвало поне веднъж да вижда уникални и ръчно изработени бутикови неща, наподобяващи различни неща от природата, и не само.
От около три години Бургас също си има свой подобен бутик, а сръчните и работливи ръце на майстора зад него, не спират да надграждат идеи и реализирането им. Росица Станкова е млада, но това, което е постигнала чрез бутик „Рос Валенти“, може да засенчи далеч по-опитни творци.
Бургазлийката изработва неповторими подаръци, цветя, декори и т.н. с подръчни материали и то единствено с помощта на двете си ръце. Всичко, сътворено от нея, е абсолютно уникално и по-предназначение – изцяло съобразено с човека, за когото го прави. И във всичко влага цялото старание и труд. Вдъхновението й да се захване с това занимание, също е интересно.
Когато даден човек получи подарък цветя, например, след около седмица, те вече са увехнали. За да запази по-дълго спомените от тях, тя им дава вечен живот, изработвайки красиви букети от изкуствени материали, често украсени с шоколадови лакомства.
Така и започнала, като отначало просто екепериментирала. Първоначално нямала нагласи, че в бъдеще ще развие това изкуство. „Цветята, трябва да останат живи и да красят, не да се откъсват“, смята Роси. Някои неща ги прави бързо, други искат повече време, цветята например прави от хартия, кошниците – от кашпи.
Работи и с дърво, миди, рапани, изобщо всяко нещо може да й влезе в употреба, стига да попадне във въображението й. А него захранва, обикновено, от разходки в гората.
При поредния си излет в природата, тя забелязала дървесна кора, въображението й моментално проработило и не след дълго направила букет от естествен мъх.
След това била поканена на ревю, където с нейна приятелка, занимаваща се с бодиарт, представили два тоалета – изцяло от мъх и дървесни кори. „Момичетата, които представиха тоалетите бяха близначки и двете заедно една до друга представяха природата. От едното тръгваше дървото, а в другото се преливаше пролетта и лятото“, споделя Роси.
Друго нейно голямо предизвикателство е голямата сватбена обувка, която направила от картон и плат.
Тази нестандартна идея, която й била заръчана за сватба, страшно и допаднала, въпреки че и реализирането и й коствало доста време. Някой бургазлии разпознават младото момиче и от народните песни, които изпълнява. От 4-годишна Роси е закърмена с родния фолклор, завършила е народна музика, с която все още се занимава въпреки ангажиментите с бутика.
Често я канят да пее народни песни по празници или други мероприятия. Дори наскоро популяризирала българския фолклор в чужбина на международни фестивали в Прага и Виена, където била с група от Несебър.
Роси ще бъде една от участничките в изложението „Тайните на шоколада“, което предстои другия уикенд в мол „Галерия“. Намислила е доста интересни неща, които ще покаже, подготвила е изцяло шоколадови аранжировки, а за децата ще има специални изненади по повод предстоящия им празник на 1 юни.
13236126_1034594406611547_1287976313_n

Няма коментари: