сряда, 26 март 2014 г.

Наши ученици шашнаха NASA с проект за космическо заселване

Последна редакция: 25.03.2014, 17:19
Публикуване: 25.03.2014, 17:15
Автор: Моney.bg 
Български ученици спечелиха сред 600 отбора Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония.
Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace), съобщиха SciFi.bg и в. "Черно море".
NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят.
Учениците ни са работили по него 2 г. под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в Математическата гимназия - Варна, Силвия Захариева.
Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области.
Самият проект представлява подвижна космическа станция, изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили.
Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда.
В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.
Екипът и преди е печелил отличие на НАСА, но тази година са на най-високото възможно стъпало.
Green Space не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА.
Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас.
В него участват Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева и Косара Янкова. Те разработват космическа колония от три града върху и във вътрешността на астероида Дафне и с него се отправят към извънслънчевата система Глиезе 667, където ще се заселят на една от планетите.
Третият проект, с който ученици от Варна участваха в конкурса, е „Аква де Вита". Неговите създатели са Наньо Пенков, Денис Хадживеличков, Станислав Щерев, Илко Щирков, Неда Иванова, Александра Койчева и Яна Дамянова. Те спечелиха почетно отличие. Младежите разработиха проект за космическа колония, която ще извлича вода от кометите.
Ръководители и на тези проекти са д-р Радева и Захариева.
Учениците са поканени да участват в конференция за космическо развитие на НАСА и ААС в САЩ от 14 до 18 май и да представят своите проекти, но вероятно ще имат нужда от финансова помощ, за да отидат.
 

Няма коментари: