петък, 7 март 2014 г.

На днешната дата, 8 март. Международен ден на жената, Тодоровден

 

На днешната дата:
  • През 1169 г. Киев е превзет и опустошен от Андрей I Боголюбски, княз на Владимирско-Суздалското княжество
  • През 1681 г. германският астроном Йохан Кеплер формулира своя трети закон за движението на планетите.
  • През 1722 г. по заповед на Петър I в Петербург започват системно да наблюдават атмосферните условия.
  • През 1802 г. германският астроном любител Хенрих Олберс открива малката планета Церера.
  • През 1924 г. в Ню Йорк е основана авикомпанията Pan American Airways.
  • През 1957 г. Египет отваря отново Суецкия канал.
  • През 1971 г.  Джо Фрейзър печели двубоя срещу Мохамед Али в три забележителни рунда.
  • През 1974 г. е отворено летището Шарл дьо Гол в Париж, Франция.
Празници и събития:
Международен ден на жената и майката - това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Датата е свързана с първата масова проява на жени, състояла се на 8 март 1857 г.  в Ню Йорк. Работнички от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. В някои страни се отбелязва като еквивалент на Деня на майката, като децата правят малки подаръци на майките и бабите си. В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, а през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.
Православната църква чества Свети Теодор Тирон –Тодоровден е празник, който се празнува в първата събота на Великия пост. Според поверието, Свети Теодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бог да измоли лято. Когато пристига, Свети Теодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си), а после влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята. По традиция, преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остане последна в ритуалната надпревара. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. Най-интересният момент от Тодоровден е кушията (надбягване с коне). На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. Така например в Западна България младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават отвън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът „отчита донесеното”. По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото. В цялата страна се организират конни надбягвания.
Имен ден празнуват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка и Дарка.

От  www.manager.bg

Няма коментари: