събота, 16 ноември 2013 г.

Златни съвети за творческо вдъхновение


 
17.11.2013 г., 02:13

Представете си креативността като автомобил, който можете да запалите и да ускорите. С който можете да обходите пътища сред поля и гори и след това да го паркирате в гаража. До следващия път, когато ви притрябва.
Възможно ли е тя да бъде такава?

За жалост често чувстваме, че двигателят на този въображаем автомобил е блокирал и че се нуждае от гориво. Или че пътят, по който го шофираме, е твърде неравен и изпълнен с пречки, за да го засилим. Въпреки това трябва да знаете, че не може да стоите вечно блокирани, очаквайки нещо да се случи и да ви вдъхнови. Това, което е в контрола ви, е да потърсите начини да се вдъхновите.
спешните хора разбират, че човек не се ражда творец, а се учи да бъде такъв. Творчеството се гради и подхранва ежедневно. Как?
Ето няколко идеи.

Направете си дневник. Записвайте в него идеи веднага щом ви хрумнат. Една обикновена тетрадка би свършила работа. Също и файл в електронно устройство. Когато имате нужда да измислите проект, се обърнете към записките си. Записвайте фрази, описания на гледки, нови термини, имена на хора, ястия, животни, градчета, селца. Думи, които са ви казали случайни хора. Които сте дочули в бара, в магазина. Всичко, всичко, което ви впечатлява.
Потърсете вдъхновение в реалността. Добрите художници го откриват на много и необичайни места. Като гледате в същите четири стени всеки ден, с всеки изминал ден намалявате перспективата си. Добавяйте в познатата среда, в която работите, някои нови елементи, които ще ви помогнат да видите нещата по друг начин – снимки, растения, книги, дори играчки.

Поставяйте под съмнение всичко. Питайте защо и как, за да разберете дали има по-добър начин да се разреши проблемът. Друг любим въпрос трябва да ви бъде „Какво изпускам?”.Преобръщайте проблемите с главата надолу. Сменяйте скоростите, като погледнете от противоположната гледна точка на това, което искате. Като изследвате това как да направите една лоша ситуация по-лоша, разбирате какво да не правите.Комбинирайте случайни елементи. Опитайте следното упражнение: Погледнете два предмета на бюрото си и се опитайте да измислите начин да ги поставите в комплект. Това няма да роди полезна идея, но ще тренира ума ви да вижда различни възможности.Назначете си партньор. Прехвърляйте идеите си на друг човек – някой, на когото имате доверие, но ще ви предизвика, когато е нужно. Когато се включи и друг човек, няма да е нужно да се ограничавате до собствения си опит и перспектива.Прочетете нещо абсолютно различно от обичайното. Често се оказва, че с месеци четем същите вестници, търговски публикации, блогове и подобни. Спрете навика. Изберете си история с мистериозно убийство, после прочетете книга за градинарство, след това творба на Шекспир и друг текст, който ще ви научи на нещо, за което не сте знаели.Толерирайте провала. Очаквайте да правите някои грешки, когато опитвате нови, различни подходи. Понякога колосални провали водят до невиждани успехи.Вслушвайте се в гласа на детето в себе си. Спомняте ли си как като дете не се страхувахте да поемате гигантски рискове или да казвате директно истината, когато се сблъскате с проблем? Така е, защото децата не са обучени все още да застават в самоотбранителна позиция. Дори идеите им да не са напълно развити, те мечтаят на едро и улавят всички шансове.Релаксирайте ума си. Дайте на подсъзнанието си шанс да работи, като тренирате мозъка си да се изключва от време на време. Не се фокусирайте върху разрешаването на проблеми постоянно. Отделяйте време за физически упражнения и почивка. Дайте си позволение да мислите за други неща. Изтощеният мозък не помага, а пречи. Освежете го.

 

Успех!

 

По материали от Inc.com

 

Няма коментари: