неделя, 17 ноември 2013 г.

Откриха най-старото животно на Земята


Мидата Мин е най-старото живо животно на планетата, съобщават световните медии. Мидата Мин живеела на морското дъно край Исландия, докато учени от университета на Бангор не я уловили в рамките на изследване на климатичните промени преди седем години.
Без да имат представа колко е уникална, те я отворили, за да я анализират, и така я убили. По пръстените от вътрешната страна на черупката й те първоначално изчислили, че е на 405 години. След това установили, че са сбъркали и тя е със 100 години по-възрастна.
Новата възраст означава, че мидата се е появила на този свят през 1499 г. - само седем години след като Колумб открил Америка. Преживяла е Ренесанса, Промишлената революция, двете световни войни. Изследвайки кислородните изотопи по пръстените на черупката, учените могат да установят каква е била температурата на морската вода. Според биоложката Дорис Абел Мин е живяла толкова дълго заради бавния си метаболизъм.
Има и други необичайно дълголетни животни. Някои галапагоски костенурки живеят по 200 години. Бяха открити гренландски китове със забити в тях харпуни от края на XVIII век. Съществува и тихоокеанска риба, която живее над 150 години.

Публикацията е от www.manager.bg

Няма коментари: