сряда, 2 април 2008 г.

Цветница

Цветница, Цветна неделя, Вая, Куклинден – неделята преди Великден е празник на цветята и на този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено.
Цветница, празник на цветята
На този ден християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Матей, Марко, Лука, Йоан и Христос влизат в Ерусалим на магаре. Вярващите го посрещат като разстилат пред него дрехите си и клонки от маслина и го възславят като Месиански цар. Най-рано празникът е честван в Ерусалим през IV век. В цялата страна Цветница се почита и като голям църковен празник. Сутринта на Цветница църковнослужителите осветяват в църквата върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и продуцираща сила.
На Връбница участвалите в Лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. В Северозападна България и на отделни места в Тракия всяка мома приготвя специален обреден хляб-кукла, със залък от който се кумичи (използва се за белег при избор на кумицата). В някои села на Карнобатско кумиченето става с ладийки от царевични листа. Чието венче, залък, ладийка или друг белег излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза. След гостуването момите говеят на кумицата до Великден, а на този ден всяка лазарка отива у тях с боядисани яйца и специален обреден хляб. Тук кумицата ги освобождава от говеенето. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответните обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.
Честит празник на всички именници, които носят хубавите имена на цветя!
В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. Лазарница е веднъж в годината и се очаква с нетърпение от всички – от млади и от стари. Често старите българи казвали вместо – “На колко години си?” – “ На колко лазарника си?"На Цветница (неделята след Лазаровден) за здраве се окичва с върбови клонки и портите, и се сплита венче от осветената в църквата върба.

1 коментар:

Елисавета Иванова каза...

Браво, Жулиана! Поздравявам те за съпричастността към идеята за интегративния характер на часовете по СИП при господин Янев!Вероятно той е вашият консултант, а останалото е вашият труд :) Поместените материали са актуални, интересни и отлично написани. Виждам, че заедно с Тереза сте активни. Интересни са снимките и другите статии. Научила си се да работиш в Google,да форматираш файлове и да ги прикачваш! Браво!Успех! Поздрави в семейството!