събота, 19 април 2014 г.

На днешната дата, 20 април. Великден, 138 години от Априлското въстание

 

На днешната дата:
  • През 1792 г. Франция обявява война на Австрия, което слага начало на поредица Революционни войни.
  • През 1841 г. във Филаделфия Едгар Алън По публикува „Убийство на улица Морг”, смятан за първия криминален разказ.
  • През 1846 г. в Лайпциг Иван Богоров издава първия брой на първия български вестник „Български орел”.
  • През 1876 г. избухва Априлското въстание, насочено срещу османското владичество в България.
  • През 1935 г. започва да функционира автобусният транспорт в София.
  • През 1940 г. в САЩ е демонстриран първият електронен микроскоп.
  • През 1941 г. по време на Втората световна война, Втора българска армия окупира Беломорска Тракия.
  • През 1943 г. започва избиването на евреи във Варшавското гето.
  • През 1972 г. „Аполо 16” каца на Луната.
  • През 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест, при завръщането си от който, два дни по-късно, загива.
  • През 2010 г. експлозия на нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън в Мексиканския залив причинява най-големият нефтен разлив в историята на нефтената индустрия.​
Празници и събития:
Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи. В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба, след което Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. По традиция се боядисват яйца. Според легендата Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император и му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. На Великден се месят обредни хлябове. Те са неотменна част от традициите на празника. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. На празника се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, деверите. Носят се дарове - пита, козунак и яйца. В България е прието на Великден да се яде агнешко и зелена салата.
Честваме 138 години от Априлското въстание – смята се, че именно това въстание е преломната точка по пътя за освобождаване на България от турско робство. Всичко започва на  14 април стар стил), когато на събрание в местността Оборище се взима решение за всенародно въстание. Организатори са Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Павел Бобеков и др. Така на 20 април Каблешков обявява въстанието, превземайки конака в Копривщица. Известно е, че в този ден църковните камбани забили, а от всички улици на града заприиждали въстаници, облечени с униформи. Веднага след превземането на Копривщица, Тодор Каблешков съставя известното „Кърваво писмо“, с което известява апостолите в Панагюрище, че въстанието е започнало. В отговор Панагюрище
въстава още същия ден след обяд. Властта там преминала в ръцете на военен съвет или Българско привременно правителство, начело с Павел Бобеков. На 22 април тържествено освещават знамето на въстанието, изработено от учителката Райна Попгеоргиева. След близо месец Априлското въстание е потопено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно -  саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската кауза. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя, която слага край на робството в България на 3-ти март, 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор.
Международен ден на свободния печат.

От www.manager.bg

Няма коментари: