събота, 22 февруари 2014 г.

Мария Попова

Една история за българка, постигнала много, но не в България                                                       През 2010 г. българката Мария Попова се появи на корицата на "Капитал лайт". Поводът за представянето й тогава бе популярността й в социалните мрежи и успешния й блог, наречен Brain Pickings. Две години по-късно нейна снимка отново се показва в пространството - този път обаче на началната страница в сайта на "Ню Йорк таймс". А заглавието на материала гласи: "Тя има големи идеи".

Изданието разказва за "мозъка зад една от най-бързо разрастващите се литературни империи в интернет, макар тя да е на практика неизвестна". Една от най-интересните и малко известни информации, които "Ню Йорк таймс" споделя на читателите за Мария Попова, е, че тя всъщност е бивш бодибилдър, който продължава да има навика сутрин да прави доста лицеви опори и коремни преси. По-интересното е какво прави след това - отдава се изцяло на Brain Pickings.

Изключителното любопитство, интерес и искрена наслада, с която споделя малките си открития от нови и позабравени времена е нещото, което я превръща в любимо интернет кътче за 500 хил. посетители на блога й месечно, 150 хил. абонирани за нейния бюлетин и 263 хил. последователи в "Туитър". Сред последните "Ню Йорк таймс" откроява писателя Уилям Гибсън, певеца Джош Гробан, комикът Дрю Кари, невролога Дейвид Игълмен, актрисата Миа Фароу и основателите на "Туитър" Биз Стоун и Еван Уилямс.

За нея Ан-Мари Слаутър, професор в Принстън и бивш служител в Държавния департамент, споделя: "Усещаш огромното количество удоволствие, което тя изпитва, докато открива тези неща и ги споделя. Това е като да влезеш в Музея на модерното изкуство и да получиш персонална обиколка с гид."

Едно от необикновените качества на Попова обаче остава фактът, че тя не е популярна личност и рядко употребява "аз" в постовете си. "Не изпитвам нужда да бъда по този начин в очите на обществото", казва тя пред "Ню Йорк таймс", след като неохотно се съгласява да даде интервю за изданието. "Има известна безопасност в това да караш хората да те чувстват като организация, а не като личност", допълва тя.

Дисциплината си Мария Попова отдава на израстването й зад желязната завеса. Родителите й се запознават като студенти на разменни начала в Русия. Баща й учи за инженер, който по-късно се занимава с продажби на "Епъл". Майка й пък следва библиотечни науки. "Не поддържаме много контакт, но наскоро говорихме по "Скайп" и всичко това за библиотечната наука се проясни. Осъзнах, че много от това, което правя, е организационно, почти като системата за десетичната класификация на Дюи за уеб. Майка ми го прие много емоционално. Беше забавно и някак трогващо", споделя още тя пред изданието.

Освен истории около образованието й, както и опита от работата в рекламна агенция, "Ню Йорк таймс" пише още, че днес блогът Brain Pickings осигурява по-голямата част от доходите на българката, която живее в малък апартамент в Бруклин. Тя избягва реклами на сайта, но открито се стреми да получава дарения и взима процент от продажбите в Amazon на книгите, които препоръчва. "Парите са достатъчни, за да живея комфортно и да правя това, което правя", казва Попова. Професорът от Принстън г-жа Слаутър споделя, че месечно дарява на сайта 25 долара, което е "подобно на парите, които плащам на общественото радио".

А какво точно прави Мария? По нейните думи: "помагам на хора да се заинтересоват от неща, които не са знаели, че ги интересуват". Казано с други думи: "Brain Pickings е движенa от човек машина за интересност, подбор и куриране на кросдисциплинарни хора, жадни за любопитни неща, както и за разделяне на сигнала от шума", както пише на самия сайт.

Няма коментари: