четвъртък, 2 май 2013 г.

3 май. Разпети петък


На днешната дата, 3 май. Разпети петък
На днешната дата:
  • През 1791 г. в Полша е приета първата модерна европейска конституция.
  • През 1802 г. Вашингтон е обявен за град.
  • През 1837 г. в Атина е основан първият университет за страните от източно Средиземно море.
  • През 1904 г. американски изобретател Джордж Паркър патентована първата си писалка „Паркър".
  • През 1915 г. канадският военен лекар подполковник Джон Маккрей написва „Във Фландърските полета”, призната по-късно за една от най-добрите поеми, писани през Първата световна война.
  • През 1937 г. Маргарет Мичел печели „Пулицър” за книгата си „Отнесени от вихъра”.
  • През 1956 г. се провежда първото световно първенство по джудо.
  • През 1959 г. са обявени първите награди „Грами”.
  • През 1999 г. торнадо от 5 степен връхлита Оклахома. Това е най-опустошителното торнадо в историята на САЩ. Загиват 444 души. Други 1000 са изчезнали, над 10 000 домове са разрушени.
Празници и събития:
Велики петък или по-известен като Разпети петък е най-тъжният ден от християнския календар. На този ден Исус е разпънат на кръст, след като Пилат Понтийски под натиска на виковете на тълпата  „Разпни го!” издава тежката присъда. През този ден Исус изтърпял безброй поругавания и страдания докато сам носел кръста си по пътя към Голгота. Разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни явления - земетръс и слънчево затъмнение, издъхнал, приел смърт, за да избави от смърт цялото човечество. На този ден от Страстната седмица постът в православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие. В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. През деня не се служи света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението. По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб в центъра на храма.
Световен ден за свобода на пресата

Няма коментари: