четвъртък, 10 януари 2013 г.

Марио Драги представи първото евро с надпис на кирилица

 

 

Марио Драги представи първото евро с надпис на кирилица
Новата банкнота от 5 евро влиза в историята като първата, на която наименованието на единната европейска валута е изписана и на кирилица. Цялостният дизайн на банкнотата бе представен на специална пресконференция днес лично от президента на ЕЦБ Марио Драги. Освен наименованието "евро", върху нея има надпис на кирилица и на съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка), съобщи БНБ.
Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.
Според официалното съобщение на ЕЦБ по този повод новата банкнота от 5 € отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия преди повече от десет години. Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия евробанкноти. Смарагдовозеленото число, което привлича вниманието, променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре‑надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение.
Предвижда се тези защитни елементи да бъдат включени във всички нови банкноти. Те се проверяват лесно, като се използва методът „пипни, разгледай и наклони“.
Както и при първата серия, дизайнът на новата серия се основава на темата „епохи и стилове“ и основните цветове са същите. Емитирането на първата купюра – от 5 € – ще започне на 2 май 2013 г. Другите купюри – от 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 € – ще бъдат въвеждани във възходящ ред през следващите няколко години.
Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.
Първоначално първата серия ще бъде в обращение наред с новите банкноти, но постепенно ще бъде изтегляна от обращение, като в крайна сметка ще престане да бъде законно платежно средство. Датата, когато това ще се случи, ще бъде оповестена далеч предварително. Банкнотите от първата серия обаче ще запазят стойността си за неограничено време и ще могат да се обменят в националните централни банки от еврозоната по всяко време.
етикети: евро банкнота надпис кирилица

Няма коментари: