понеделник, 24 февруари 2014 г.

Притча за началото на мъдростта

От Обекти;

При един мъдрец отишъл младеж, който искал да разбере как може да стане по-мъдър.

-  Какво трябва да направя? – попитал той.
-  Излез на улицата и постой там. - отвърнал мъдрият човек.

А отвън валял силен дъжд. Момчето се зачудило как може това да му помогне да помъдрее, но въпреки всичко излязло и застанало под дъжда. А дъждът се леел като из ведро. Младежът целият подгизнал. След петнадесет минути напълно мокър до кости се върнал при мъдреца и му казал:

- А, сега какво, целият съм мокър?

Мъдрецът отговорил:

- Какво се случи, докато стоеше под дъжда, до никакво ли откритие не стигна?

- Откритие ли, почувствах се като пълен глупак!

Тогава мъдрецът  отговорил:

- Това е голямото откритие! Точно това е началото на мъдростта! Сега можеш да започнеш да усъвършенстваш себе си.  Когато разбереш, че си глупак, промените вече са започнали!
 От www.obekti.bg

събота, 22 февруари 2014 г.

На днешната дата, 23 февруари. Месни заговезни



На днешната дата:
  • През 303 г. римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните.
  • През 1826 г. Николай Лобачевски поставя началото на неевклидовата геометрия.
  • През 1886 г. Чарлс Мартин Хол произвежда първите образци алуминий, след няколко години интензивна работа. По-голямата му сестра му помага при тези изследвания.
  • През 1893 г. Рудолф Дизел получава германски патент за създадения от него двигател, наречен на неговото име дизелов.
  • През 1905 г. в Чикаго адвоката Пол Харис и трима други бизнесмени се срещат на обяд, за да създадат първия Ротари клуб. Оттогава тази дата се отбелязва от структурите на Ротари по цял свят. Ротари е най-голямата неправителствена формация в световен мащаб.
  • През 1910 г. Китайските войски окупират Тибет и прогонват Далай Лама.
  • През 1919 г. в Италия Бенито Мусолини основава фашистката партия.
  • През 1933 г.  Япония окупира цялата северна част на Китай до Китайската стена.
  • През 1947 г. е основана Международната организация по стандартизация ISO.
  • През 1958 г. кубински бунтовници отвличат 5-кратния световен шампион по Формула 1 Хуан Мануел Фанджо.
  • През 1959 г. е проведена първата сесия на Европейския съд по правата на човека.
  • През 1963 г. Българската телевизия става член на Интервизия.
  • През 1987 г. е наблюдавана свръхновата SN 1987A в Големия Магеланов облак.
  • През 2000 г. немският футболист Лотар Матеус изиграва 144-я си мач за националния отбор, което е абсолютен световен рекорд.
  • 2007 г. подписана е Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ.
Празници и събития:
Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. В седмицата след  Месни заговезни се яде много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. По традиция на Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.:
Международен ден на метеорологията.
От www.manager.bg

Мария Попова

Една история за българка, постигнала много, но не в България                                                       През 2010 г. българката Мария Попова се появи на корицата на "Капитал лайт". Поводът за представянето й тогава бе популярността й в социалните мрежи и успешния й блог, наречен Brain Pickings. Две години по-късно нейна снимка отново се показва в пространството - този път обаче на началната страница в сайта на "Ню Йорк таймс". А заглавието на материала гласи: "Тя има големи идеи".

Изданието разказва за "мозъка зад една от най-бързо разрастващите се литературни империи в интернет, макар тя да е на практика неизвестна". Една от най-интересните и малко известни информации, които "Ню Йорк таймс" споделя на читателите за Мария Попова, е, че тя всъщност е бивш бодибилдър, който продължава да има навика сутрин да прави доста лицеви опори и коремни преси. По-интересното е какво прави след това - отдава се изцяло на Brain Pickings.

Изключителното любопитство, интерес и искрена наслада, с която споделя малките си открития от нови и позабравени времена е нещото, което я превръща в любимо интернет кътче за 500 хил. посетители на блога й месечно, 150 хил. абонирани за нейния бюлетин и 263 хил. последователи в "Туитър". Сред последните "Ню Йорк таймс" откроява писателя Уилям Гибсън, певеца Джош Гробан, комикът Дрю Кари, невролога Дейвид Игълмен, актрисата Миа Фароу и основателите на "Туитър" Биз Стоун и Еван Уилямс.

За нея Ан-Мари Слаутър, професор в Принстън и бивш служител в Държавния департамент, споделя: "Усещаш огромното количество удоволствие, което тя изпитва, докато открива тези неща и ги споделя. Това е като да влезеш в Музея на модерното изкуство и да получиш персонална обиколка с гид."

Едно от необикновените качества на Попова обаче остава фактът, че тя не е популярна личност и рядко употребява "аз" в постовете си. "Не изпитвам нужда да бъда по този начин в очите на обществото", казва тя пред "Ню Йорк таймс", след като неохотно се съгласява да даде интервю за изданието. "Има известна безопасност в това да караш хората да те чувстват като организация, а не като личност", допълва тя.

Дисциплината си Мария Попова отдава на израстването й зад желязната завеса. Родителите й се запознават като студенти на разменни начала в Русия. Баща й учи за инженер, който по-късно се занимава с продажби на "Епъл". Майка й пък следва библиотечни науки. "Не поддържаме много контакт, но наскоро говорихме по "Скайп" и всичко това за библиотечната наука се проясни. Осъзнах, че много от това, което правя, е организационно, почти като системата за десетичната класификация на Дюи за уеб. Майка ми го прие много емоционално. Беше забавно и някак трогващо", споделя още тя пред изданието.

Освен истории около образованието й, както и опита от работата в рекламна агенция, "Ню Йорк таймс" пише още, че днес блогът Brain Pickings осигурява по-голямата част от доходите на българката, която живее в малък апартамент в Бруклин. Тя избягва реклами на сайта, но открито се стреми да получава дарения и взима процент от продажбите в Amazon на книгите, които препоръчва. "Парите са достатъчни, за да живея комфортно и да правя това, което правя", казва Попова. Професорът от Принстън г-жа Слаутър споделя, че месечно дарява на сайта 25 долара, което е "подобно на парите, които плащам на общественото радио".

А какво точно прави Мария? По нейните думи: "помагам на хора да се заинтересоват от неща, които не са знаели, че ги интересуват". Казано с други думи: "Brain Pickings е движенa от човек машина за интересност, подбор и куриране на кросдисциплинарни хора, жадни за любопитни неща, както и за разделяне на сигнала от шума", както пише на самия сайт.

петък, 21 февруари 2014 г.

На днешната дата, 22 февруари. Месопустна Задушница

 

На днешната дата:
  • През 1358 г. по време на Парижкото въстание граждани превземат кралския дворец.
  • През 1825 г. Русия и Великобритания определят границата между Аляска и Канада.
  • През 1848 г. с антиправителствен митинг в Париж започва Френската революция.
  • През 1897 г. държавата въвежда задължителен депозит от всички печатни произведения в народните библиотеки в София и Пловдив.
  • През 1911 г. Канада гласува да остане в състава на Британската империя.
  • През 1928 г. със спектакъла "Копелия" се поставя началото на българския балет.
  • През 1932 г. нацистите избират Хитлер за кандидат-президент.
  • През 1943 г. България сключва договор с Германия за поетапна депортация на българските евреи в концентрационни лагери.
  • През 1945 г. Вселенската патриаршия в Цариград отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява автокефалността й.
  • През 1991 г. Народно събрание приема Закон за аграрна реформа — връщане на земята на бившите ѝ собственици.
  • През 1999 г. е подписана българо-македонска декларация за уреждане на езиковия спор между двете държави.
Празници и събития:
Месопустна Задушница - Днес е първата голяма Задушница за тази година. В православния календар е отбелязана като Месопустна, тъй като е в съботата преди утрешните Месни Заговезни. Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници. Другите са Черешова и Архангелова. На Задушница се извършва помен за душите на починалите, а в храмовете се отслужва панахида за покойниците. Ходи се гробищата и се раздава "за Бог да прости!". За раздаването се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Подавките включват още хляб и вино, дребни сладки и соленки. Помен може да се направи и вкъщи като се раздаде на съседите.

От www.manager.bg

сряда, 19 февруари 2014 г.

Притча за огледалото

 

Един ученик попитал учителя си:
- Учителю, не разбирам едно нещо. Когато отидеш при бедняка той е приветлив и винаги ти помага, с каквото може. А когато отидеш при богатия, той никога не ти помага и гледа само себе си. Защо става така?
Учителят отговорил:
- Погледни през прозореца, какво виждаш?
- Жена с дете в количка, отиваща на пазар...
- Добре. А сега погледни в огледалото, какво виждаш там?
- Че какво мога да видя там? Виждам себе си.
- Точно така - отвърнал Учителят - прозорецът е от стъкло и огледалото е от стъкло. Трябва само да добавиш малко сребро и вече виждаш само себе си.

От www.manager.bg

понеделник, 17 февруари 2014 г.

На днешната дата, 18 февруари. 141 години от обесването на Васил Левски

 

На днешната дата:
  • През 1229 г. съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил християнските поклонници получават право да посещават Йерусалим, Витлеем и Назарет.
  • През 1861 г. Виктор Емануил II става първия крал на Италия.
  • През 1909 г. е приет законът за народното просвещение, останал в сила около 40 години.
  • През 1929 г. са обявени първите награди на филмовата академия на САЩ
  • През 1930 г. американският астроном Клайд Томбо открива Плутон.
  • През 1942 г. най-голямата подводница в света — Сюркуф (Франция), потъва в Атлантическия океан.
  • През 1952 г. Гърция и Турция стават членове на НАТО.
  • През 1960 г. в Скоу Вали, Калифорния, са открити Осмите Зимни олимпийски игри.
  • През 1972 г. върховният съд на щата Калифорния отменя смъртното наказание.
Празници и събития:
141 години от обесването на Васил Левски - Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство.
Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил , се приема поправка от 13 дни . За събитията , случили се преди 1 март 1900 г ., необходимата поправка обаче е 12 дни . Въпреки това, за някои събития , станали през 19 век , погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли ) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил . Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил , днес също правилно се празнува на 2 май ( поправката е 12 дни ). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г . по стар стил , отговаря на 18 февруари по нов стил , а не на 19 февруари.
Присъдата на Васил Левяски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник

От www.manager.bg

сряда, 12 февруари 2014 г.

Притча за зимата и пролетта

 

 
Стар мъдрец вървял по заснеженото поле, когато видял плачеща жена. "Защо плачете?" - попитал я той.
"Защото си мисля за своя живот, младост и красота, която видях в огледалото, и за мъжа, когото обичах. Бог е жесток, че ни дал способност да помним. Той е знаел, че аз ще си спомня пролетта на своя живот и ще заплача.", отвърнала с дълбока горчивина тя.
Мъдрецът стоял сред снежното поле, втренчено гледал в една точка и мислил. Неочаквано жената спряла да плаче: "Какво виждате там?" - попитала с любопитство тя.
"Поле с рози - отговорил мъдрецът. - Бог е бил великодушен към мен, когато ми е дал способността да помня. Той е знаел, че през зимата аз винаги мога да си спомня пролетта и да се усмихна".

От  www.manager.bg

сряда, 5 февруари 2014 г.

На днешната дата, 6 февруари

Имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла

На днешната дата:
  • През 1623 г. Франция, Савоя и Венеция сключват съюз, насочен против Испания.
  • През 1788 г. Масачузетс става 6-ия щат на САЩ.
  • През 1819 г. британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур.
  • През 1840 г. с подписване на договор между британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия.
  • През 1878 г. Бургас е освободен от османско робство и е учредена първата българска градска община.
  • През 1899 г. Сенатът на САЩ ратифицира договор, по силата на който Испания отстъпва на САЩ владенията си Гватемала, Куба, Пуерто Рико и Филипините.
  • През 1900 г. в Хага е създаден Международен арбитражен съд.
  • През 1901 г. в парижките жп гари са поставени първите обществени телефони.
  • През 1904 г. Япония прекъсва дипломатически отношения с Русия. Два дни по-късно започва Руско-японската война.
  • През 1922 г. е подписан договор за забрана използването на отровни газове при военни действия между Великобритания, САЩ, Франция и Япония.
  • През 1933 г. в Германия е въведена цензура на печатните издания.
  • През 1935 г. в САЩ започва продажбата на играта "Монополи".
  • През 1936 г. в Гармиш-Партенкирхен са открити IV Зимни олимпийски игри.
  • През 1952 г. умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.
  • През 1958 г. в самолетна катастрофа край Мюнхен загиват 23 души, осем от които са футболисти на „Манчестър Юнайтед”.
  • През 2004 г. при самоубийствена атака на чеченски сепаратист в Московското метро загиват 40 души, а 129 са ранени.
  • 2012 г. при скъсването на язовирна стена е наводнено Харманлийското село Бисер
Празници и събития:
Православната църква чества Св. Фотий (от гръцкото photos - светлина). Той  е светецът-покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си. Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх. Умира в заточение на 6 февруари 891 година. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престо. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.
Имен ден празнуват: Фотий, Фотин, Фотина, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светослав, Светослава и всички, които носят в името си светлина.
От www.manager.bg

събота, 1 февруари 2014 г.

На днешната дата, 2 февруари. Сретение Господне, Петльовден

 

На днешната дата:
  • През 962 г. Отон I е коронован в Рим като първи император на Свещената римска империя; в Германия тази дата се приема за ден на основаването на нацията.
  • През 1536 г. испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес.
  • През 1568 г. са открити Соломоновите острови.
  • През 1701 г. Петър I издава указ за основаване на Балтийския флот.
  • През 1709 г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-о-Тера корабокрушенеца Александър Селкирк — първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо.
  • През 1811 г. руски заселници основават американския град Форт Рос.
  • През 1846 г. най-богатите квартали на Пловдив са почти унищожени от пожар.
  • През 1863 г. американският писател Самюъл Клемънс започва да публикува под псевдонима си Марк Твен.
  • През 1896 г. престолонаследникът на българския трон княз Борис III Търновски приема православието; негов кръстник става руският император Николай II.
  • През 1940 г. американският поп-певец Франк Синатра прави дебют на сцената.
  • През 1943 г. по време на Втората световна война последните германски военни части капутилурат в битката при Сталинград.
  • През 1945 г. в нощта на 1 срещу 2 февруари са изпълнени смъртните присъди чрез разстрел, издадени от Народния съд на Богдан Филов и княз Кирил Преславски.
  • През 1946 г. Унгария е обявена за република.
  • През 1974 г. е пробният полет на американския многофункционален изтребител F-16.
Празници и събития:
Сретение Господне - Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък. Затова всеки първороден като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.
Петльовден (Ден на мъжката рожба) - Според българските вярвания празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.
Световен ден на влажните зони и водолюбивите птици.
От www.manager.bg