понеделник, 21 януари 2013 г.

неделя, 20 януари 2013 г.

На днешната дата, 21 януари. Бабинден, имен ден празнуват Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан

 

 

На днешната дата, 21 януари. Бабинден, имен ден празнуват Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан
На днешната дата:
  • През 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана — Швейцарската гвардия.
  • През 1542 г. английският парламент осъжда на смърт за държавна измяна съпругата на крал Хенри VIII Катрин Хауърд, която по-късно е екзекутирана.
  • През 1763 г. императрица Екатерина II одобрява план за създаване на Дом за сираци и подхвърлени деца.
  • През 1793 г. по време на Френската революция, след като е намерен за виновен в държавна измяна от Конвента, френският крал Луи XVI е гилотиниран пред възторжена тълпа в Париж.
  • През 1890 г. е разкрит заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов, за което Паница е осъден на смърт и разстрелян.
  • През 1911 г. американският лекар Франсис Раус изолира първия онкогенен вирус, който причинява саркома по кокошките.
  • През 1926 г. в Ленинград са отворени гробовете на руските царе, скъпоценностите им са взети и предадени на държавата.
  • През 1945 г. Стефан I е избран за екзарх на Българската православна църква, след като Българската екзархия е без екзарх от 1915 г.
  • През 1954 г. в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница Наутилус.
  • През 1966 г. Джордж Харисън от групата "Бийтълс" сключва брак с фотомодела Пати Бойд.
  • През 1976 г. е осъществен първият редовен полет на свръхзвуковия пътнически самолет "Конкорд".
  • През 1977 г. в Италия официално са разрешени абортите.
  • През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.

Празници и събития:
Православната църква чества Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила - iмето Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”.
Имен ден празнуват: Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан
Бабинден (стар стил) е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Празникът се свързва с три основни елемента: 1. Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве. 2. Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. 3. Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата
Международен ден на прегръдката - възниква през 70-те години сред студенти, а в САЩ е обявен за празник през 86-та. Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. На този ден хората се прегръщат, без да влагат интимност. Откакто свят светува прегръдката е символ на топлота и приятелство. Когато гушнеш някого, го даряваш с чувство за сигурност, комфорт и доверие.

събота, 19 януари 2013 г.

На днешната дата, 20 януари. Петльовден, имен ден празнуват Евтим, Евтимий

 

На днешната дата, 20 януари. Петльовден, имен ден празнуват Евтим, Евтимий
На днешната дата:
  • През 1320 г. херцог Владислав I става крал на Полша.
  • През 1600 г. Инквизицията обявява Джордано Бруно за еретик.
  • През 1841 г. Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.
  • През 1941 г. по време на Втората световна война правителството на България решава да присъедини страната към Тристранния пакт.
  • През 1942 г. по време на Втората световна война в Берлин нацистите провеждат конференция за окончателното решаване на еврейския въпрос. Известната "Конференцията Ванзее" дава практически насоки за масовото ликвидиране на евреи.
  • През 1946 г. е основана Централна разузнавателна група на САЩ с акт на президента Хари Труман, която по-късно прераства в Централно разузнавателно управление — ЦРУ.
  • През 1980 г. САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва.
  • През 1986 г.  Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват договор Великобритания и Франция заедно да построят тунел под Ла Манш.
  • През 1993 г. е основана първата частна електронна медия в Македония - телевизията А1.
  • През 1996 г. Ясер Арафат става първия избран президент на Палестина.
  • През 2009 г. Барак Обама встъпва в длъжност като 44-ия президент на САЩ и първия чернокож президент в страната.

Празници и събития:
Православната църква чества Преп. Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий (Петльовден). Според българските вярвания празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.
Имен ден празнуват: Евтим, Евтимий

четвъртък, 17 януари 2013 г.

На днешната дата, 18 януари. Атанасовден

 
 публикувано: 18/01/2013 - 00:00
На днешната дата, 18 януари. Атанасовден
На днешната дата:
  • През 1535 г. испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу - Лима.
  • През 1701 г. е коронован първият пруски крал Фридрих I.
  • През 1825 г. е открита сегашната сграда на Болшой театър в Москва.
  • През 1871 г. във Версайския дворец е провъзгласено обединяването на Прусия, Елзас и Лотарингия в Германска империя (Вторият райх), за император е коронован Вилхелм I, a за канцлер е избран Ото фон Бисмарк.
  • През 1911 г. е извършено първото кацане на самолет върху палуба на кораб.
  • През 1945 г. по време на Втората световна война британският премиер Уинстън Чърчил призовава нацистка Германия да обяви капитулация.
  • През 1956 г. влиза в действие първата българска радиорелейна линия между София и Пловдив.
  • През 1960 г. във Варна е основано държавното издателство "Георги Бакалов".
  • През 1964 г. започва строителството на Световния търговски център в Ню Йорк. Открит е през 1973 г. През 2001 г. в двете кули на търговския център се разбиват два самолета, отвлечени от терористите. Малко по-късно сградите рухват.
  • През 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци. За първи път се говори за "възродителен процес".
  • През 1990 г. е издадена заповед за арестуване на Тодор Живков като главен виновник за икономическата криза в България.
  • През 1991 г. в отговор на американските бомбардировки Ирак започва ракетен обстрел на израелски градове.
  • През 1997 г. норвежецът Бьорг Ослунд става първия човек, прекосил сам Антарктида.
  • През 2000 г. мюсюлмански фанатици разрушават 11 християнски храмове в град Матарам (Индонезия).  
Празници и събития:
Православната църква чества Свети Атанасий Велики - Атанасовден. Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. Според народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. На учениците могат да се дават класни или контролни.
Имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася.
Патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

понеделник, 14 януари 2013 г.

5 съвета от лекаря на Обама как да се пазим от грип на работното място

 
 
5 съвета от лекаря на Обама как да се пазим от грип на работното място
Дали грипната епидемия тази година ще бъде по-свирепа от друг път, тепърва ще стане ясно. Факт е, че няколко американски щата, включително и Ню Йорк вече обявиха извънредно положение заради върлуващия този сезон вирус. У нас, по последни прогнози на епидемиолозите се очаква пикът да е в края на този месец, което означава, че вече набира скорост. Редица американски и европейски бизнес издания включват в последния си новинарски поток конкретни препоръки за профилактика на работното място - едно от най-масовите огнища на разнасяне на този тип зарази. Сред тях е и списание Entrepreneur, което изброява 5 начина да избегнем зимните вируси.
„Някой ваш близък вероятно е болен – любим човек, колега или случаен пътник в метрото тази сутрин“, пише изданието. „Тази година се случи ранен и особено неприятен грипен сезон“, допълват авторите. За много професионалисти да се разболеят точно сега „не е опция“, по думите им. Но не всичко зависи от нас самите. Това, което е в контрола ни, е да предприемем правилни мерки за защита на здравето си.
Д-р Дейвид Шийнър – лекар с десетилетен опит от Чикаго, пази здравето на американския президент Барак Обама в продължение на 22 години. Тук следват неговите съвети за това как да избегнем грипа:
1. Направете си ваксина. Особено ако страдате от заболявания като диабет, емфизема и други. Ако не сте го сторили, направете го – грипните вируси се разпространяват до месец май. Въпреки че ваксинацията не е 100% ефективна, тя успява да защити 70% от получилите я пациенти. А за тези, които все пак се разболяват, болестта преминава значително по-леко.
2. Избягвайте тълпите. Големите публични пространства, изпълнени със случайни хора, както знаем увеличават вероятността от разболяване. Ако е възможно, обмислете алтернативно придвижване до работата. Защо не и пеша, вместо градския автобус или влака.
3. Мийте си ръцете в офиса. Правете го най-малко в продължение на 20 секунди. Ако нямате възможност и пътувате много, можете да носите със себе си преносим препарат за почистване и дезинфекция. Работното място е пълно с микроби. Изследване в САЩ сочи, че средностатистическото бюро е дом за 400 пъти повече бацили от тоалетната седалка. И още: само 15% от служителите си чистят личните вещи и работното бюро веднъж седмично.
4. Намалете физическия контакт. Избягвайте да докосвате хората, които са болни. Дори шефът ви да отказва да си вземе болничен.
5. Помислете хубаво дали да посетите доктора. Ако мислите, че може да имате грип, но не сте съвсем сигурни, не се втрувайте да си записвате час при лекаря. Вместо това му се обадете по телефона. Посещавайки го, рискувате да влезете в контакт с бацили в кабинета му и мястото за изчакване на пециентите, а след това да ги разпространите и до други свои близки хора. Ако все пак сте решили да се прегледате, всеки път когато си запишете час и чакате да ви приеме, си носете материали за четене от вкъщи (списания, книги и други). Не се обръщайте към поставените за всички в стаята през зимния сезон.
В случай, че все пак се разболеете, Шийнър препоръчва да пиете много течности, да си почивате, да приемате лекарства за треската и болките и да не излизате навън, на студено. С малко късмет ще ви мине за няколко дни. Пазете се.

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Марио Драги представи първото евро с надпис на кирилица

 

 

Марио Драги представи първото евро с надпис на кирилица
Новата банкнота от 5 евро влиза в историята като първата, на която наименованието на единната европейска валута е изписана и на кирилица. Цялостният дизайн на банкнотата бе представен на специална пресконференция днес лично от президента на ЕЦБ Марио Драги. Освен наименованието "евро", върху нея има надпис на кирилица и на съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка), съобщи БНБ.
Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.
Според официалното съобщение на ЕЦБ по този повод новата банкнота от 5 € отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия преди повече от десет години. Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия евробанкноти. Смарагдовозеленото число, което привлича вниманието, променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре‑надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение.
Предвижда се тези защитни елементи да бъдат включени във всички нови банкноти. Те се проверяват лесно, като се използва методът „пипни, разгледай и наклони“.
Както и при първата серия, дизайнът на новата серия се основава на темата „епохи и стилове“ и основните цветове са същите. Емитирането на първата купюра – от 5 € – ще започне на 2 май 2013 г. Другите купюри – от 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 € – ще бъдат въвеждани във възходящ ред през следващите няколко години.
Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.
Първоначално първата серия ще бъде в обращение наред с новите банкноти, но постепенно ще бъде изтегляна от обращение, като в крайна сметка ще престане да бъде законно платежно средство. Датата, когато това ще се случи, ще бъде оповестена далеч предварително. Банкнотите от първата серия обаче ще запазят стойността си за неограничено време и ще могат да се обменят в националните централни банки от еврозоната по всяко време.
етикети: евро банкнота надпис кирилица

вторник, 8 януари 2013 г.

От Обекти

Как се измерват земетресенията

Какво е магнитуд, каква е разликата между сеизмичните скали и защо земетресенията се измерват толкова трудно...
Да се използва единна скала за измерване на земетресенията не е никак лесно. Има множество характеристики, по които те се различават. Има хоризонтални и вертикални, по-плитки и по-дълбоки, по-бързи и по-бавни, едва доловими и разрушителни.

Целта при създаването на скалите винаги е да се изчисли количеството енергия, освободена от земетресението - така получаваме информация за динамиката във вътрешността на Земята.

През 1902 г. Джузепе Меркали, специалист по вулканите, създава 12-степенна скала, която измервала интензитета на трусовете - въз основа на щетите, нанесени от бедствието.

Магнитудната скала на Рихтер е създадена от двама учени. Американският сеизмолог Чарлз Рихтер работи заедно с германеца Бено Гутенберг. Десестепенната скала е представена през 1935 г. Тя измерва силата на труса в неговия епицентър или т. нар. "магнитуд".

Рихтер и Гутенберг създават и уред, с помощта на който да отчитат силата на земетресенията – сеизмограф. Всяка единица на магнитуда отчита отделянето на 31 пъти повече енергия от предишната.  

Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, използвана предимно в Индия и Източна Европа, е създадена през 1964 г. и също като скалата на Меркали измерва степента на нанесените щети, както и ефекта върху хората.

неделя, 6 януари 2013 г.

7 януари, Ивановден

  
 

 

публикувано: 07/01/2013 - 00:00
На днешната дата, 7 януари. Ивановден
На днешната дата:
  • През 1558 г. Франция завладява Кале, последното владение на Англия в Европа.
  • През1566 г. започва понтификатът на папа Пий V.
  • През 1610 г. италианският математик и астроном Галилео Галилей наблюдава три от естествените спътници на Юпитер — Йо, Европа и Калисто, наречени по-късно Галилееви спътници.
  • През 1714 г. англичанинът Хенри Мил патентова пишеща машина.
  • През 1782 г. започва работа първата търговска банка в САЩ.
  • През 1785 г. американецът Джон Джефри и французинът Жан-Пиер Бланшар прелитат първи в света Ламанша с балон с горещ въздух.
  • През 1797 г. Италия започва да използва настоящия си национален флаг.
  • През 1841 г. писателят Виктор Юго е избран за безсмъртен член на Френската академия.
  • През 1879 г. в София е открита Първа мъжка гимназия.
  • През 1887 г. Томас Стивънс от Сан Франциско завършва първото в света околосветско пътешествие с велосипед, изминавайки за 4 години над 13 хиляди мили.
  • През 1894 г. Уилям Диксън патентова кинематографа.
  • През 1904 г. влиза в употреба международния сигнал за бедствие CQD, заменен 2 години по-късно от SOS.
  • През 1909 г. във Франция е издаден първият лиценз за пилотиране на самолет.
  • През 1914 г. през Панамския канал преминава първият кораб.
  • През 1927 г. е открита трансатлантическата телефонна линия между Лондон и Ню Йорк.
  • През 1945 г. във Вардарска Македония са избити 1200 граждани, които проявяват българско самосъзнание — актът е известен като Кървавата Коледа.
  • През 1953 г. президентът Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба.
  • През 1959 г. САЩ признават временното правителство на Куба начело с Фидел Кастро.
  • През 1990 г. от съображения за сигурност е забранен достъпът на посетители във вътрешността на наклонената кула в Пиза. 


Празници и събития:
Българска православна църква чества св. Йоан Кръстител (Ивановден) - Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като подготвял хората за неговото раждане. Той е последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Ивановден е празник на кумството и побратимството. Според народните обичаи кумовете или деверът трябва да „къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот. Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жана и Яна.
Ортодоксална православна църква чества Коледа (по Юлиански календар).

събота, 5 януари 2013 г.

На днешната дата, 6 януари. Йордановден, Богоявление

  
  
публикувано: 06/01/2013 - 00:02
На днешната дата, 6 януари. Йордановден, Богоявление
На днешната дата:
  • През 1066 г. за крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън.
  • През 1838 г. американецът Самюъл Морз става първият човек, създал електрически телеграф.
  • През 1853 г. американският президент Франклин Пиърс и семейството му претърпяват железопътна катастрофа — президентът и съпругата му Джейн оживяват, но загива 7-годишният им син Бен.
  • През 1853 г. е основан окръг Айлънд в щата Вашингтон, САЩ.
  • През 1912 г.  Ню Мексико става 47-ия щат на САЩ.
  • През 1929 г. католическата монахиня Майка Тереза, основала по-късно ордена Мисионери на милосърдието, пристига в Индия.
  • През 1930 г. от Индианаполис до Ню Йорк е осъществено първото пътуване с автомобил с дизелов двигател.
  • През 1939 г. германският химик Ото Хан прави публично достояние откритието си за разпадане на атомното ядро.
  • През 1940 г. по време на Втората световна война германските окупационни власти извършват масови екзекуции в Познан (Полша).
  • През 1942 г.  „Пан Американ” получава редовна линия за извършване на околосветски полети.
  • През 1950 г. Великобритания признава Китайската народна република и между двете държави са установени дипломатически отношения.
  • През 1971 г. в САЩ е синтезиран хормонът на растежа — соматотропин.
  • През 1972 г. САЩ връщат на Унгария взетата по време на Втората световна война Корона на Свети Стефан — една от националните реликви.
  • През 2002 г. германският ски скачач Свен Ханавалд става първият победител във всички състезания на Турнира на четирите шанци.
  • През 2005 г. е проведен световен конгрес на имамите и равините за мир. 
Празници:
Православната църква чества Богоявление , Йордановден - според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на ритуала небето „се отваря” и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Празникът има различни имена в различните области на страната, напр. Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Според вярванията, на Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъка от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.
Имен ден празнуват: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка.
Поверия за Йордановден
  • Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.
  • Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
  • Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
  • Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
165 години от рождението на Христо Ботев.
Водоосвещаване на българските бойни знамена и светини.
Ортодоксална православна църква и Арменска църква честват Бъдни вечер.