понеделник, 31 декември 2012 г.

Президентът: Да запретнем ръкави!

 



Плевнелиев: Да запретнем ръкави!
Скъпи сънародници,

Изтичат последните минути на настоящата година. Заобиколени от най-близките си хора, правим равносметка на отминалото, споделяме планове и мечти. Сигурен съм, че всички ние бихме искали Новата година да умножи доброто и да загърби лошото. А лошото не ни подмина! Наводнения, земетресение и терористичен атентат белязаха изминалата година! Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме!

Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация. Не трябва да чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Ден по ден, заедно и в правилната посока! Защото всички ние искаме да живеем достойно в една уютна и модерна България. Това може да се постигне само със съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности. Всеки от нас може да допринесе за една по-добра България през 2013 г. Не е трудно, изисква се воля и зависи от всички нас! Всеки родител може да даде любов, възпитание и морал на своето дете. От всеки един от нас зависи да има гражданска позиция и да я защитава.

Пред нас е първият референдум в демократичната история на България, както и предстоящите парламентарни избори. Нека през 2013 г. бъдем по-активни и отстояваме своето право на справедливост и солидарност. Това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност. Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме от начало. Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в 21 век. Защото светът се развива и никой не ни чака. Днес ние не се състезаваме със себе си или на Балканите, а в един бързо променящ се и много конкурентен свят!

България е една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природа. Това ни задължава да се държим като европейци и да добавяме стойност и сила в нашето общо европейско семейство. Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите. Общества, основани на доверие между хората, в които се помага на тези в нужда, но и се създават възможности за всеки да успее. Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим.

Децата на България ни дадоха много поводи да вярваме в бъдещето и да се гордеем с тях. И тази година те покориха световни върхове, спечелиха много награди и доказаха, че са талантливи, знаещи и можещи, готови да се справят с предизвикателствата. Моята надежда идва и от примера, който ни даде 15-годишният Марио от Белоградчик, който докосна сърцата на хиляди българи, помагайки на дете в беда. Гордеем се с Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 човека в потъващия Коста Конкордия. Прекланяме се пред Пламен Петков, който се жертва, за да спаси давещо се дете в Англия. Помним и героите от Синеморец, които спасиха живот, но загубиха своя. Тези примери ми дават вярата, че в новата 2013 година ще влезем по-единни като народ и по-съпричастни един към друг.

Искам да се обърна и към тези от вас, които са извън България - вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината. Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома. На всички вас и на българските военни, които са на мисии по света, разделени от близките си хора, пожелавам здраве, щастие и късмет.
ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2013 !!!

неделя, 30 декември 2012 г.

СПЕШНО СЕ ТЪРСИ НУЛЕВА ОТРИЦАТЕЛНА кръв за ДЕТЕ!
тел. за връзка тел. 0889429618 - Драгомир
СПЕШНО Е! - ШЕРВАЙТЕ, ако не можете да помогнете лично!!!
__________________
Адриан Христов / София mobile:+359(888)341-879/
http://rc-modeli.hit.bg/poliana/Poliana.JPG
http://modelistika.com/showthread.php?t=13979

събота, 29 декември 2012 г.

Новини
23:04
29.12.12

Фойерверките безопасни по три категории

автор(и): Труд онлайн, прочитания: 370, коментари: 0
Три категории на безопасност имат фойерверките, съобщиха от Българския институт за стандартизация.

Попадащите в категория 1 пиротехнически средства за забавление имат много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум. Те са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително в жилищни сгради.
Тези от категория 2 представляват ниска степен на опасност и ниски нива на шум. Могат да се употребяват на открито в обособени пространства.
Попадащите в категория 3 фойерверки имат средно голяма степен на опасност. Те са предназначени за употреба на открито в обширни открити пространства,. Нивото им на шум не вреди на човешкото здраве.

По повод изискванията за етикиране се допуска маркировката да се оставя само на първичната опаковка при бенгалски кибрити и пръчици, коледни бомбички, пращящи гранули, искрящи топчета, необикновени кибрити, серпентини, гърмящи конци и топчета за хвърляне. Само на първичната опаковка може да се маркират и ръчни и неръчни искрящи фойерверки, както и подскачащи.

Според това, в коя категория попадат фойерверките има и възрастови ограничения за употребата им. Тези от първата категория не трябва да се дават на деца под 12 години, ограничението за попадащите във втора категория е 16 години, а за трета - 18-годишна възраст.

Информацията трябва да е на официалния език на държавата, в която фойерверките или първичните опаковки са предложени за продажба на дребно. За батерии и комбинации, снабдени с два начални възпламенители, е необходимо вторият възпламенител да бъде ясно маркиран с думите „Резервен възпламенител".
За римски свещи се изисква броя на изстрелите да бъде обозначен. Сборните опаковки, съдържащи една или повече категории, е задължително да бъдат обозначени с най-високата. Изисква се етикетът да включва чистото взривно съдържание на фойерверка.
За категория 3 е необходимо годината на производство да бъде ясно обявена в долния десен ъгъл на етикета.

петък, 28 декември 2012 г.

Какво не трябва да слагаме в микровълновата и защо

Че защо пък не? Пожарникарите и електричарите и те са хора... 

Някои неща избухват, други пускат искри, развалят фурната и могат да се запалят, а трети развалят само храната.
Микровълновата фурна излъчва електромагнитни микровълни с честоти около 2,45 GHz, които се поглъщат от веществата в храната (най-вече водата) и предават енергия на молекулите им, което води до нагряването на ястието едновременно в целия му обем.

Метални предмети. Микровълните преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, хартия и нагряват само хранатя в тях. Металните предмети обаче не пропускат микровълните. Те ги отразяват. Ако загрявате храна в метален съд, тя ще остане студена. За сметка на това ще наблюдавате драматични искри. Когато няма какво да поеме енергията, тя няма къде да отиде освен обратно в магнетрона, за да го разруши. В екстремни случаи е възможно в металните стени да се образуват дупки или вътре да пламне огън. Във всекидневен план - ако поставите лъжица или метална чиния, храната просто няма да се сготви добре. И има опасност уредът ви да се развали.Но пък ето повод да си купите  нова печка за Нова година!!!

Яйца. Това също е добре известно - избухват. Гледката е забавна, но едва ли си струва чистенето.Освен ако не сте на парти, домакините нещо са ви ядосали и искате да зарадвате хипотетичната си свекърва или тъща...

Грозде
. Ако сложите грозде в микровълновата, определено няма да получите стафиди. Въпреки, че се състоят най-вече от вода, зрънцата ще се възпламенят. Наистина това е един от начините да наблюдавате едно от състоянията на материята, известно като плазма, да блеснете после с познанията си в часовете по физика, но има риск да разрушите уреда.

Клечки за зъби. Не палете клечки за зъби в микровълновата. Това е още един начин да получите плазма - и отново не е добре за печката.

Сапун. Може би си струва да се опита - възможността да се повреди фурната е минимална, а колкото до почистването - вътре вече ще има сапун. Ще получите невероятна каскада от мехури. Но това със сигурност се случва, когато използвате истински сапун. Други подобни продукти може да не свършат работа.

Пластмасови съдове. Някои пластмаси наистина стават за употреба в микровълновата фурна - но не всички. Надписът "подходящо за микровълнова" е известен ориентир, но не гарантира нищо за здравето. Според някои изследвания дори и пластмасите, етикирани по този начин, изпускат вредни химикали при нагряването си. Колкото до опаковките за еднократна употреба, те просто се стопяват.А ако вътре е имало ядене - дали пък ранобудното кученце на съседите няма да го хареса?

Рекламен клип на верига за бързо хранене показва на забавен кадър какво се случва в микровълновата фурна, когато решите да опечете в нея диня, компактдиск, електрическа крушка...Можете да добавите и ваш клип - например какво се случва с бележник, "случайно забравен" вътре. Дали пък двойките няма да се сварят на шестици? 



т Обекти

От Обекти

На днешната дата преди 117 години

На 28 декември 1895 г. в парижкото Grand Cafe братя Люмиер организират първата платена публична кинопрожекция.
В залата присъстват не повече от 35 души.

20-минутната прожекция включва 10 кратки филма, сред които: "Работници излизат от фабриката "Люмиер" в Лион", "Закуската на бебето", "Пристигането на влак на гара Сиота",  "Полетият поливач" и още няколко сценки от тогавашното всекидневие.
Предлагаме ви част от тях. Приятно гледане!

The Lumiere Brothers' - First films (1895)

сряда, 26 декември 2012 г.

Днес, 27.12.2012

Официално днес занятието ни е от 10 часа, но от файловото хранилище на клубния имейл можете да теглите вече снимките от коледния базар и да започнете обработката им. Качете ги отново, но във ваша папка с датата на обработка. Можете да ги изпратите и на клубния имейл като прикачени файлове. Освен обичайната обработка - можете да включите дата, година, а защо не и ваш коментар.

На днешната дата, 27 декември. Стефановден


 
  
публикувано: 27/12/2012 - 00:10

На днешната дата, 27 декември. Стефановден
На днешната дата:
  • През  537 г. в присъствието на император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква „Света София” в Константинопол.
  • През 1703 г. е подписан е Метуенския договор между Португалия и Англия за преференции при внос на португалски вина в Англия.
  • През 1872 г. призори турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.
  • През 1939 г. при земетресение с епицентър край град Ерзинджан (Турция) загиват около 39 000 души.
  • През 1945 г. е създадена Световната банка
  • През 1945 г. Белгия става членка на ООН.
  • През 1945 г. Корея е разделена на Северна Корея и Южна Корея.
  • През 1946 г. в България е създадена дирекция "Въздушни съобщения".
  • През 1978 г. в Испания се установява демокрация след 40-годишна диктатура на генерал Франциско Франко.
  • През 2003 г. петима военнослужещи от първия български батальон в Ирак загиват при терористично нападение срещу военната база "Индия" в иракския град Кербала.
  • През 2007 г. при самоубийствен атентат е ранена Беназир Бхуто, премиер на Пакистан. По-късно тя умира от раните си.
Празници и събития:
Православната църква чества Свети първомъченик и архидякон Стефан – Стефановден - Св. Стефан е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите му завидели, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта
Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефка, Стефчо, Станко, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Станка и Станимир

Притча за пръстена

 
 
публикувано: 26/12/2012 - 07:23
Притча за пръстена
Веднъж на вратата на Учителя похлопал един младеж:
- Дойдох при теб, защото се чувствам толкова жалък и нищожен, че не искам да живея. Всички около мен твърдят, че съм неудачник и идиот. Моля те, помогни ми!
Учителят се вгледал внимателно в младежа и кротко отговорил:
- Извини ме, но сега съм зает. Трябва спешно да свърша нещо важно. Но, ако се съгласиш да ми помогнеш, след това с удоволствие и аз ще ти помогна.
- Дъ..обр-е – заекнал младежът от смущение, че отново бил оставен на втори план.
Тогава Учителят свалил от кутрето си пръстен с рядко красив камък, подал го на младежа и заръчал:
- Трябва спешно да продам този пръстен, за да платя един дълг. Иди на пазара и се опитай да го продадеш. Постарай се да му вземеш колкото се може по-добра цена, но не по-малко от една златна монета.
Младежът взел пръстена и забързал към пазара. Там започнал да хвали и предлага пръстена налява и надясно. Отначало търговците откликвали с интерес, но щом чуели цената – поне една златна монета, започвали или да го ругаят или да му се подиграват. Натъжен, младежът се върнал при Учителя.
- Не се справих, не можах да изпълня заръката ти – тъжно казал той. – Никой не пожела да плати толкова, колкото ми поръча, пък и как да се пазаря като самият аз не знам колко струва наистина този пръстен?!
- Ти току-що откри нещо много важно, сине! За да получиш цената, трябва да знаеш наистина колко е ценен! Затова, сега ще отидеш при златар! Попитай го колко би дал за този пръстен. Каквото и да ти отговори, не продавай, а се върни при мен. – поръчал Учителят.
Младежът така и сторил. Отишъл при най-уважавания златар на градския площад и му показал пръстена. Майсторът дълго го разглеждал през лупа, после го претеглил на малката си везна и накрая рекъл:
- Предай на Учителя, че в момента не мога да му платя повече от 58 златни монети. Но, ако ми даде малко време, ще го откупя за 70!
- 70 ? – възкликнал радостно младежът и хукнал обратно към Учителя.
- Седни сега тук – казал Учителят след като изслушал оживения радостен разказ на младежа. И знай, че ти си като този пръстен. Скъпоценен и неповторим! Теб може да те оцени само истински експерт! Не ти трябва да ходиш по пазара, очаквайки да го направи първият срещнат!

понеделник, 24 декември 2012 г.

Silent night - Sinead O'Connor (audio)

Честита Коледа! Весели празници!


 

На днешната дата, 25 декември. Рождество Христово, Коледа

публикувано: 25/12/2012 - 00:00

На днешната дата, 25 декември. Рождество Христово, Коледа
На днешната дата:
  • През 800 г. се състои коронацията на Карл Велики в Рим.
  • През 1000 г. е основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан първи унгарски.
  • През 1066 г. се провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.
  • През 1914 г. по време на първата световна война точно след полунощ на Коледа, германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.
  • През 1926 г. Хирохито става император на Япония.
  • През 1932 г. земетресение с магнитуд 7,6 в Гансу, Китай причинява смъртта на 70 000 души.
  • През 1939 г. коледна песен (A Christmas Carol) на Чарлз Дикенз е прочетена за първи път в ефира на радио CBS.
  • През 1947 г. влиза в сила конституцията на република Китай.
  • През 1978 г. спускаемият модул на съветския апарат Венера 12 достига повърхността на Венера.
  • През 1989 г. Николае Чаушеску, бивш комунистически диктатор на Румъния и жена му Елена, са осъдени на смърт и разстреляни.
  • През 1991 г. президентът на СССР Михаил Горбачов подава своята оставка, след решението за разпадане на Съюза. 


Празници и събития:
Рождество Христово, Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Има поверие, че в коледната нощ небето "се отваря" и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне. В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни. На Коледа семействата взаимно си гостуват и обикновено тогава се коли прасето, хората почиват, обикалят приятели и роднини и сядат на трапезата за здраве. Според българските народни вярвания още от Бъдни вечер всички в семейството бдят около огъня, тъй като той се смята за магически. На някои места, когато той започне да догаря, се извеждат момчетата навън и около огнището остават само момичетата, за да се раждат само женски животни. На трапезата на коледа присъстват обрeдна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки. Трапезата на Коледа не се вдига цял ден.
Имен ден празнуват: Райко, Радко,Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир, Младен.

неделя, 23 декември 2012 г.

24.12.2012

 
 

На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер, имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени

публикувано: 24/12/2012 - 00:00
На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер, имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени
На днешната дата:
  • През 1161 г. Уилям I става крал на Шотландия.
  • През 1717 г. в резултат на ураган откъм Северно море са наводнени обширни територии от Холандия, Дания и Германия, загиват между 11 500 и 14 000 души.
  • През 1814 г. в Гент е подписан мирен договор, който слага край на Британско-американската война.
  • През 1818 г. в Оберндорф край Залцбург за първи път е изпълнена коледната песен Тиха нощ, свята нощ.
  • През 1865 г. ветерани от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан, която впоследствие се превръща в расистка.
  • През 1871 г. се състои световната премиера на операта „Аида“ на италианския композитор Джузепе Верди в Кайро с изключителен успех.
  • През 1924 г. Албания е обявена за република.
  • През 1940 г. в България е приет Закон за защита на нацията, с който се забраняват обществените организации и се поставя началото на антисемитизма като държавна политика.
  • През 1946 г. е обявено създаването на Четвъртата Френска република.
  • През 1952 г. с постановление № 922 на Министерския съвет се създава Главно управление на пътищата към Министерския съвет. 

Празници и събития:
Бъдни вечер (Малка Коледа) - на този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември, на Коледни заговезни. Според народното вярване Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия - тогава се викат гости. На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво, което се слага да гори в онището. Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Трапезата не се вдига до другия ден.
Православната църква чества Свети преподобномъченица Евгения.
Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин

сряда, 19 декември 2012 г.

NASA Johnson Style (Gangnam Style Parody)

Игнажден, 20 декември

С  Игнажден започват Коледните празници
Новини
Пет дни преди Коледа - на 20 декември почитаме Свети Игнатий Богоносец. С Игнажден започват Коледните празници.

Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател, апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафраст (10 век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5).
Св. Игнатий е "мъж апостолски във всичко", който "грижливо управлява Църквата във Антиохия" - особено през време на гонението при император Домициан (81-96). Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим.
В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.
Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: "Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца , кончета …)".
В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите. На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.
Има няколко поверия за този ден: Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие; Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.
Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.
Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да спрат да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. На учениците не се дават контролни или класни работи, за да не им се харесат. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Имен ден имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла. /БГНЕС /

вторник, 18 декември 2012 г.

Почина великият български артист Георги Калоянчев

автор(и): Труд онлайн, прочитания: 5473, коментари: 16

На 87-години е починал големият български артист Георги Калоянчев, съобщи преди минути БТА, позовавайки се на информация от Съюза на артистите.
Георги Тодоров Калоянчев (Калата) е български актьор, роден в Бургас на 13 януари 1925. След отбиване на военната си служба се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев и Катя Динева.
През 1952 г. завършва актьорско майсторство в ДВТУ „Кръстьо Сарафов".
През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин (по онова време поставил три пиеси в Народния театър) забелязва младия актьор  как превъплъщава образа в "Буря" на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.
Дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951) - в ролята на циганчето Сали е душата на компанията. Но след това за известен период от време не получава почти никакви роли. Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми - щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1969), Риксата в "Привързаният балон" (1969), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1971), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1990)... общо повече от 50 игрални филма.
През 1990 година  режисьорът Иван Ничев засне "Бай Ганьо заминава за Европа" с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.
През 2006 г. излиза своеобразното продължение "Бай Ганьо се завръща от Европа". Сценарият е писан специално за големия актьор, но десет години по-рано, и дълго време не се намират пари за реализацията му. Всичко това налага нов актьор за ролята на бай Ганьо. Огромното си уважение към таланта на Калоянчев Иван Ничев доказва като въвежда нов, несъществуващ герой в класическото произведение на Алеко Константинов - духът на Бай Ганьо. През 2006 година след многото други призове и отличия Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.
Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист - в най-истинския му смисъл на актьор всенароден любимец от близо половин век.
Едни от най-известните филми, в които участва, са "Бай Ганьо тръгва по Европа" (1991), "Неочаквана ваканция" (1981) и "Бон шанс, инспекторе!" (1983). Зад гърба си има над 50 години във филмовата индустрия.
Автор е на автобиографичната книга "Жив съм, ваш съм!" (2003).

неделя, 16 декември 2012 г.

Публикувано в "Мениджър"

"Индипендънт" с разтърсваща начална страница, посветена на стрелбата в САЩ

публикувано: 16/12/2012 - 17:43
"Индипендънт" с разтърсваща начална страница, посветена на стрелбата в САЩ
С днешната си заглавна страница британският вестник "Индипендънт" отдава почит на 27-годишната американска учителка Виктория Сото. Авторите я наричат "героинята на (началното училище) "Санди Хук" в град Нютаун, щата Кънетикът, където млад мъж откри стрелба и уби 20 деца на 6 и 7 годинки и шестима учители, след което се самоуби. Авторите на изданието пишат, че Виктория е използвала себе си като човешки щит, за да защити децата в класната си стая.
"Когато престрелката започва, учителката Вики Сото, само на 27 години, скрива 16-те си ученика в шкафовете и когато стрелецът влиза в нейната стая, тя му казва, че класът й е във физкултурния салон. Той я застрелва. След това насочва оръжието към себе си. Децата оцеляват", съобщава изданието и предлага анализ по темата защо инцидентите с масови убийства в САЩ зачестяват.

събота, 15 декември 2012 г.

18 начина да впечатлиш всички около теб


 
  
публикувано: 15/12/2012 - 19:21

18 начина да впечатлиш всички около теб
Живей, воден от избора, а не от шанса! Прави промени, не си търси извинения. Бъди мотивиран, не манипулиран. Работи, за да се развиваш, а не да се състезаваш. Слушай собствения си вътрешен глас, а не обърканите становища на всички останали.
Това е начинът да вдъхновиш останалите! Това е начинът, по който можеш да извлечеш максимума от себе си.
Ето още няколко идеи, с които да започнеш да вдъхновяваш всички около вас.
1. Бъди откровен и верен на себе си. – В този откачен свят, който се опитва да те превърне като всички останали, намери куража да бъдеш себе си. Прегърни личността, криеща се в теб, която има идеи, сила и красота като никоя друга. Бъди човека, който знае какво иска – най-добрата версия на себе си. Най-важното е да бъдеш искрен на себе си, ако не успяваш -  вложи цялото си сърце, за да успееш да го постигнеш. Не, няма винаги да бъде лесно, защото когато става въпрос да живееш като човек, който е състрадателен, а не постоянно да съдиш и упрекваш другите хора, единственото предизвикателство, по-голямо от това да ходиш километри с чужди обувки, е да се научиш да ходиш цял живот с твои собствени и да се чувстваш уютно.
2. Придържай се към това, което обичаш. – Вземи участие в нещо, в което вярваш. Това може да бъде всичко. Някои хора вземат активна роля в местния градски съвет, някои намират убежище в религията, някои се присъединяват към социални клубове, които защитават каузи, в които вярват, а трети откриват страст в работата си. Във всеки един от тези случаи психологическият резултат е един и същ. Те се занимават с нещо, в което силно вярват. Ангажираността им носи щастие и смисъл на живота им. Трудно е да не бъдеш запленен от някого, който прави всичко с много страст и влага цялото си сърце в нещата, които върши.
3. Покажи ентусиазма си. – Страстта е нещо, което трябва си готов да покажеш, за да вдъхновиш останалите. Можеш да получиш голямо влияние само като публично изразиш позицията си по тема, която те вълнува. Изразяване на страстта е заразително, защото това буди любопитство у другите. Ще накараш хората да се питат защо обичаш толкова много, това което обичаш. Разбира се, някои от тях ще искат да отделят нужното време, за да разберат по-добре това, което кара теб да се движиш напред.
4. Изпъкни с това, което правиш. – Хората често виждат това, което правиш повече, отколкото да слушат какво казваш. Бъди някой достоен за подражание. Повечето хора са вдъхновени от велики музиканти, писатели, художници, оратори, предприемачи, инженери, майки, бащи, спортисти и др. Има едно общо нещо между: те се отличават с това, което правят. Няма смисъл да правиш нещо, ако не го правиш както трябва. Отличи се в работата и изпъкни в твоите хобита. Изгради репутация за себе си, репутация на чвоек, който е постоянен в постигането на отлични резултати.
5. Фокусирай се върху изграждането на характера си. – Грижи се повече за характера си, отколкото за репутацията си. Твоят характер всъщност показва кой си, докато репутацията ти е само това, което другите мислят, че си. Един наистина добър характер винаги блести и вдъхновява в дългосрочен план.
6. Грижете се за хората. -  Хората не се интересуват колко много знаеш, докато не разберат колко много те е грижа за тях.
7. Предизвикай хората да дадат най-доброто от себе си. – Ако хората знаят, че ние очакваме от тях големи постижения, те често ще прекрачват границата на собствените си възможности, за да отговорят на очакванията ни. Както Ралф Емерсон веднъж е казал: “Нашето основно желание е човекът, който ще ни вдъхновява, да бъде такъв, какъвто ние бихме могли да станем.” Ако хората знаят, че очакваме от тях велики неща, те са склонни да надскочат себе си, за да постигнат очакванията ни.
8. Води, давайки личен пример. – Прави това, което говориш, или в противен случай въобще недей да говориш. Отиди при хората и говори с тях. Бъди промяната, която искаш да видиш в света. Ако наистина искаш да вдъхновиш другите да направят нещо, то това "нещо" трябва да бъде една голяма част от живота ти. Не е задължително да бъдеш експерт в това нещо, но трябва да го правиш с голямо желание.
9. Кажи на глас това, което всички останали си мислят. – Хората сме свързани помежду си по много начини, най-важните от които са нашите мисли. От страх или срам много от хората се колебаят да изразят на глас мислите си. Ако поемеш риска и започнеш да казваш неща, които другите се сдържат, ще се превърнеш в звеното, което обединява хората.
10. Накарай хората да се чувстват комфортно в кожата си. – Хората рядко ще си спомнят какво си направил, но винаги ще помнят как си ги накарал да се чувстват. Започни да търсиш в хората това, което ти харесва, и го сподели с тях. Излез от пътя на личното признание и направи комплимент на хората, които се опитват и полагат усилия да се развиват. Както казва Гьоте: „Отнасяй се с човека, както той изглежда и това ще го направи по-лош. Но отнасяйки се с човека по начина, по който той има потенциал да бъде, това ще го направи такъв, какъвто трябва да стане.”
11. Помогни на хората да си стъпят на краката. – Вместо да съдиш хората за тяхното минало, застани до тях и им помогни да се възстановят за бъдещето си. В живота получаваш това, което си заложил. Когато си внесъл светлина в живота на някого друг, ти също получаваш позитивизъм в живота си. Направи нещо, което е по-велико от теб – нещо, което ще помогне на друг да стане щастлив или да страда по-малко. Всеки оценява неочакваната подкрепа и тези, които са му я дали.
12. Споделяй с хората успехите и неуспехите си. Когато можеш, бъди източник на за хората около теб, не се колебай. Ако имаш достъп до важна информация, не я крий,  сподели я открито с останалите. Имаш да споделяш повече, отколкото предполагаш. Изрови от богатия си опит в живота и сподели твоята мъдрост от твоята уникална гледна точка. Бъди уязвим. Бъди готов да споделиш твоите неуспехи, както и твоите успехи. Това ще накара останалите да се свържат с теб. Те ще разберат, че не са единствените, които трябва да се справят с разни предизвикателства.
13. Запази самообладание в напрегнати ситуации. – Това, което правиш в напрегната ситуация, до голяма степен е показателно за твоите лимити. Хората забелязват до каква степен напрежението и социалния дискомфорт, ескалират преди да загубиш контрол над себе си и ситуацията. Президентът Обама, който често излъчва спокойствие и увереност, веднъж се пошегува със себе си на реч в Белия дом: “В следващите 100 дни, сериозно ще обмисля възможността да загубя контрол.” Това очевидно го направи да изглежда още по-спокоен. В края на деня: да запазвате самообладание в напрегнати ситуации ще покаже на хората, че имате нерви от стомана – това е черта на характера, която много хора харесват.
14. Фокусирайте се върху позитивното. – Бъди щастлив с това, което си днес и позволи на твоят позитивизъм да те вдъхнови за пътуването ти в утрешния ден. Всичко, което се в живота ти не е нито хубаво, нито лошо. Всичко зависи от твоята гледна точка. И без значение как изглежда накрая, всичко свършва както трябва. Или ще спечелиш, или ще научиш нещо ново. Така че остани позитивен, радвай се на дорбите неща, които ти се случват, и се учи от останалите. Твоят позитивен дух ще вдъхнови тези около теб.
15. Спазвай си обещанията и казвай истината. – Вдъхновявай хората със своята надеждност и отдаденост на истината. Ако кажеш нещо, че ще направиш нещо, НАПРАВИ ГО! Ако кажеш, че ще бъдеш някъде, БЪДИ ТАМ! Ако кажеш, че чувстваш нещо, МИСЛИ ГО! Ако не можеш или не искаш, тогава НЕ ЛЪЖИ! Винаги е по-добре да казваш на хората истината от самото начало.
16. Слушай внимателно какво казват другите. – Направи така, че хората да се чувстват специални, и ги вдъхнови, показвайки им, че те са наистина специални. Погледът фиксиран, ушите настроени, мобилният телефон изключен. В света, който се движи толкова бързо покрай нас, да намериш някго, който да те изслуша истински. А това е винаги много високо ценено.
17. Общувай по-ясно. – Неяснотите не вдъхновяват. Казвай това, което имаш предвид, имай предвид това, което казваш. Споделяй визията и идеите си достатъчно често с хората около теб. Също така не забравяй да поддържаш постоянно контакт очи в очи, когато общуваш. Това е една от най-очарователните форми на лично общуване.  Когато се осъществява правилно контактът очи в очи, винаги дава една допълнителна доза близост в човешкото общуване, което спечелва внимание.
18. Бъди верен на хората, които го заслужават. – Няма нищо по-вдъхновяващо от непоколебимата любов и отдаденост на двама души. Нещо повече – верността в една дълготрайна интимна връзка създава здравословна основа за всичко друго, което правиш.
В крайна сметка всичко, което трябва да направиш, за да вдъхновиш всички около теб, е да бъдеш себе си. Така че излизай смело напред и започни да вдъхновяваш другите хора с това кой си ти и как живееш живота си.

петък, 14 декември 2012 г.

Училището в Нютаун, Кънектикът

Свят
02:52
15.12.12

26 са застреляните в Кънектикът, от тях 20 са деца

автор(и): Труд онлайн, прочитания: 289, коментари: 0
Въоръжен мъж уби 26 души, сред които 20 деца, след като откри стрелба в началното училище „Санди Хук" в американския град Нютаун, щата Кънектикът, съобщи "Фокус".
Извършителят на атаката е 20-годишният Адам Ланза, който е открит мъртъв в учебното заведение. Най-вероятно той се е самоубил.
По-рано се смяташе, че извършителят е 24-годишният брат на Адам - Райън Ланза. Райън е задържан и се разпитва от полицията.

Майката на нападателя е преподавала в училището. Жената е убита в класната стая заедно с много от своите ученици.

Още един член на семейството е бил открит мъртъв в къща в Нютаун.

В училище „Санди Хук" се обучават 600 деца до четвърти клас.
18 от децата са загинали на място, а две са починали по-късно в болница.
Американският президент Барак Обама обяви четиридневен траур във връзка с трагедията.

Обама заяви, че трябва да бъдат предприети мерки, за да се предотвратят нови трагедии, подобни на тази в начално училище в Кънектикът.

„Нашите сърца скърбят за жертвите в Кънектикът", каза държавният глава. Президентът съобщи, че повечето от загиналите деца при стрелбата са под десетгодишна възраст.

Барак Обама не успя да скрие сълзите си по време на пресконференцията.
„Повечето от загиналите днес бяха деца, прекрасни малки деца на възраст между пет и десет години. Целият живот беше пред тях - рождени дни, дипломи, сватби, техни собствени деца", каза президентът.

Обама нареди всички американски флагове на официални сгради и военни обекти да бъдат спуснати в памет на загиналите при стрелбата.

Нареждането ще остане в сила до 18 декември. Президентът определи атаката в училището в Кънектикът като „безсмислен акт на насилие".

Масовите убийства в САЩ, подобно на това в основното училище в Кънектикът, са се превърнали в обезпокоително повтарящо се събитие в живота на Америка, коментира радио „Гласът на Америка".

През юли въоръжен младеж откри стрелба пред киносалон в Колорадо и причини смъртта на 12 души. Месец по-късно ветеран от армията уби петима мъже и една жена в сикхски храм в Уисконсин.

Масовите убийства често се извършват на места, смятани за спокойни и сигурни. В началото на 2011 година въоръжен мъж уби шестима души и рани други 13, сред които американски конгресмен, по време на среща с избиратели в Аризона.
През 2009 година военен психиатър застреля 13 военнослужещи и цивилни във военна база в Тексас. Две години по-рано студент уби 32 души в Техническия университет във Вирджиния. През 1999 година двама ученици убиха 12 свои съученици и учител в гимназия в Колорадо.

От 1982 година насам в САЩ са извършени най-малко 61 масови убийства. За масово се смята убийство, при което са убити най-малко четирима души.

Масово убийство на деца...



  • 14.12.2012 20:05 | Обновена в 22:53|

Стрелбата в началното училище в Кънектикът взе най-малко 27 жертви


Инцидентът е едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ

Новини
Новини

Снимка: ЕПА/БГНЕС
27 души, повечето от които - деца, бяха убити при стрелба в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът.
Полицията потвърди, че 20 от жертвите са деца - 18 са загинали на мястото на инцидента, а други две - в болница. Останалите убити са шестима възрастни и стрелецът. Един човек е ранен.
Още едно тяло е било открито на второ местопрестъпление, свързано със стрелбата, казаха от полицията.
Инцидентът е едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ.
Стрелецът е идентифициран като 24-годишния Раян Ланза. Предполага се, че той е бил баща на един от учениците. Според телевизия Дабъл Ю Ей Би Си Ланза имал четири оръжия и бронежилетка. Телевизия Ен Би Си нюз обаче съобщава за два пистолета, иззети от местопрестъплението.

Сред жертвите са директорът и психологът на училището. Си Ен Ен съобщи, че на мястото е открито и тялото на майката на Ланза, която била учителка в училището, а при претърсване на дом в Хобокен, Ню Джърси, е намерено и тялото на брат му.
Има непотвърдени сведения за втори стрелец,
както и данни за арестуван мъж, свързан със стрелбата.
В началното училище "Санди Хук" учат деца между 5 и 10 години. В сградата му се помещава и детска градина и според родители в момента на стрелбата (станала в 9,40 ч. местно време) там са се намирали около 600 деца.

четвъртък, 13 декември 2012 г.

сряда, 12 декември 2012 г.

Служебна информация за проект УСПЕХ

10.12.2012 г. Уважаеми колеги, във връзка с множество запитвания към екипа за управление по проекта и проведена среща с Договарящ орган (ДО) и Управляващ орган (УО) Ви уведомяваме, че получихме уверение от УО (Министерството на труда и социалната политика), че през месец януари ще бъдат получени средства по проект УСПЕХ.
От  http://uspeh.mon.bg

вторник, 11 декември 2012 г.

Бизнес притча за решенията и действията



публикувано: 12/12/2012 - 05:33 | |


Бизнес притча за решенията и действията
Веднъж Учителят задал следната гатанка на своите ученици:
- На брега седели три жаби. Една от тях решила да скочи във водата. Колко жаби останали на брега?
Учениците се спогледали, готови да прихнат пред очевидно лесния отговор. Но един от тях изпреварил всички:
— Три… - казал неуверено той за изненада на всички останали.
— Точно така! – усмихнал се доволен Учителят. Да, едната жаба решила да скочи, но нищо повече не направила. Никога не бъркайте действието с вземането на решение.

неделя, 9 декември 2012 г.

Един натоварен ден


        Ахх... Срядата беше толкова уморителен ден, че имах чувството, че ще спя после три дни поред. Още в осем часа сутринта започна нашата работа. Първо бяхме на училище - този наш мил и любим дом, който ни изцежда силичките, а после малко след края на училищния ден започна състезанието на Клуб "Моделни спортове", което никак не беше кратко. То се състоеше от няколко изморителни, мъчителни,че дори и забавни кръга, в които видях неща, които никога не бях виждала и които още малко и щяха да ме накарат да се пукна от смях. В състезанието участваха деца, които бяха четвърти клас и се справиха по - добре от други, които сега са седми клас.Този факт така разяри една от фенките на един от безотговорните седмокласници, че тя на всеослушание обяви, че нейният възлюблен ще бъде жестоко наказан./ Как обаче - така и не разбрахме. Горкичкият...Мама да му е на помощ...Нали знаете поне един виц за свекървещиците../
        Въпреки всичкия хаос/ разгледайте снимките в блога им на адрес http://lkaravelov-yanev.blogspot.com , най-накрая дойде моментът, в който изработените от тях самолети трябваше да хвръкнат. Някои от тях се задържаха цели 4-5 секунди във въздуха и се приземиха плавно и спокойно, а други летяха в продължение на 1 секунда и се забиха с нос в земята. Самолетите бяха украсени "подобаващо" и по такъв начин, че никой досега сигурно не се е сещал да ги украси.Личи си и от километри, че майсторите им  са от обезобразителна паралелка.След летенето на самолетите, наречени "чайки", да не си помислите , че всичката ни работа свърши, ааа, не! Вече ни чакаха други задачи за изпълняване.
    След полетите, аз и още няколко други момичета/главните,гладните и важните съдийки/  плюс едно момче/безнадеждно срамежливо, нищо че се казва Ивайло и е републиканския ни шампион на въздушен бой при средношколците/  оценихме представянето,оформихме протоколите с полетните времена, класиранията за най-красив модел и се приготвихме да потеглим към центъра. Какво ще правим там ли? Ами след като баткото изобщо не обърна внимание на дискретния ни грим / Какво нахалство от негова страна!!!/, трябваше да идем на изложба за икони, включваща произведения на наши съученици от клуб "Иконопис" с ръководител г-н Жеков.На баткото, т.е. на Ивайло даже не му казахме чао. Писна ни от кисело грозде...
 По пътя аз и една моя приятелка (Даяна) огладняхме страшно много и казахме на г-н Янев, че ще идем да хапнем. Отидохме да ядем и същевременно се оглеждахме за класния ни ръководител. Щом си купихме храна, се огледахме навсякъде,но господинът ни беше изчезнал в нищото с всички останали. Зачудихме се какво да правим и в главите ни изникна идеята да му звъннем. След като го сторихме, разбрахме, че те са близо един километър преди нас.Да му се ненадява човек! Как ли е изтичкал толкова надалече!!! Щом ги настигнахме, продължихме  към изложбата. В изложбата имаше много хора, които разглеждаха изумителните произведения и нямаше как да влезем (аз и Даяна) поради две причини : 1-вата беше тази за претъпканото ателие, а 2-рата беше тази, че не бяхме свършили с яденето. Докато хапвахме отвън, хората от вътре ни поглеждаха от време на време с любопитство и ние, знаейки как изглеждаме, се смяхме повече, отколкото ядяхме. 
Изложбата мина супер. Разгледахме творенията на учениците, част от които бяха наши съученици, почерпиха ни с бонбонки и ... така и не разбрахме, че е дошла и г-жа Ананиева,която като заместник - кмет отговаря за образованието на такива като нас, безкрайно ученолюбиви. Дойде време за изпълнението на третата мисия. Щом се събрахме и излязохме, групата ни потегли към театър "Адриана Будевска", където щяхме да гледаме "Боряна". По пътя ние се влачихме като червейчета, които не знаят накъде да ходят, но в крайна сметка г-н Янев ни упъти и стигнахме цели, весели, здрави и ухилени до уши. Почакахме известно време отвън, за да се съберем всички,да покажем почти културно поведение и влязохме вътре. Имахме малък проблем с настаняването, но успяхме да се разберем точно преди  да е започнало представлението. Изгледахме театъра с голяма наслада и интерес и след това ние всички се прибрахме по домовете си, за да  разкажем на любопитните ни родители как сме прекарали деня.Ха-ха! Колко добре сме се научили да послъгваме... 






А следващият ден беше още по-уморителен, но пък с много емоции.


От :Йо

петък, 7 декември 2012 г.

На днешната дата, 8 декември. Студентски празник

 От www.manager.bg

публикувано: 08/12/2012 - 00:00 | |

На днешната дата, 8 декември. Студентски празник
На днешната дата:
  • През 1204 г. кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас.
  • През 1854 г. папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария.
  • През 1874 г. излиза първият брой на в. "Знаме" с редактор Христо Ботев.
  • През 1888 г. Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София.
  • През 1903 г. в България 8 декември за първи път е честван като празник на Софийския университет и студентски празник.
  • През 1941 г. по време на Втората световна война след японската атака срещу Пърл Харбър Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония.
  • През 1974 г. чрез референдум Гърция отхвърля с 69,2% от гласовете кралската институция и установява парламентарна република.
  • През 1976 г. Eagles пускат на музикалния пазар своя албум „Хотел Калифорния”.
  • През 1980 г. Марк Дейвид Чапман убива Джон Ленън в Ню Йорк.
  • През 1987 г. президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват във Вашингтон договор за унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег на действие.
  • През 1991 г. държавните глави на Русия, Украйна и Беларус подписват споразумение за разпускане на Съветския съюз и създаване на Общност на независимите държави. 
Празници:
Студентски празник - това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях Свети Климент Охридски (25 ноември по нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование. Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Статия на Венета Ненкова за Борис Георгиев

06 дек 2012, 22:57
Ателие на колела


60 години от смъртта на големия български художник Борис Георгиев, обиколил света с направената от него каравана
Караваната, сглобена от Борис Георгиев
Фотограф: Б.Г.

Портрет на инженер (частна колекция, Рим)
Фотограф: В.Н


Портрет на момче (частна колекция, Рим)
Фотограф: В.Н.

Борис Георгиев в Индия
Фотограф: Б.Г.



Приятел на Алберт Айнщайн, Ромен Ролан, Махатма Ганди, Петър Дънов, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру, Пандит Малавия, кардинал Мери дел Вал, Борис Христов, Владимир Димитров–Майстора, семейство Владигерови и други видни представители на духовната култура, Борис Георгиев е едно от големите имена в българската живопис, въпреки че България рядко си спомня за него. Наричат Борис Георгиев "портретист-душевидец, който успява да улови най-благородните оттенъци в сиянието на човешката аура и пресъздаде в картините си под формата на духовно послание за космически мир и хармония".

Роден във Варна на 1 ноември 1888 г., 14-годишен заминава заедно със семейството си за Петербург, където има щастието да учи живопис при професор Николай Рьорих. На 21-годишна възраст специализира при Анжело Янк и Петер фон Холм в Мюнхенската академия по изящни изкуства.

Огорчен от крайния материализъм и разрушаването на свещените ценности, той търси убежище в живота на скитника по всички континенти, за да опознае "най-добрите творби в областта на изкуството в историята на човешката цивилизация, да изследва обичаите и навиците на народите и да търси приятели между човешките същества и творенията на природата."

Както разказва неговата осиновена дъщеря Вирджиния Джакомети, той пресича цяла Европа от Норвегия до Испания, след което се усамотява за няколко години в Алпийската местност Вал-Сугано. Между 1914 и 1920 г. работи и твори във Флоренция, където умира сестра му Катерина. Нейният образ често ще присъства в творбите на автора като сянка.

Бедността и гладът не са пречка за големия майстор и понякога се е налагало да заработи парче хляб като дърводелец или монтьор в някой гараж. Случвало се е дори да акордира и пиана. Съвсем ясно е, че Борис Георгиев е бил изключително ерудирана личност, не само заради познанията му в много и най-различни области на живота, но е владеел писмено и говоримо 12 езика! При безкрайните пътешествия тези негови качества са му помагали да изпълнява отлично ролята на посланик на добра воля сред хората, изваждайки на бял свят тяхната  духовна красота в рисуваните от него картини.

Около 1928-1929 г. Борис живее в Берлин, където се среща с гениалния физик Алберт Айнщайн, на когото прави два портрета. В писмо от 11 февруари 1929 г. Айнщайн изказва своето задоволство от портретите на 40-годишния творец и му съдейства за организирането на мащабна самостоятелна изложба в галерия "Шулте" в Берлин.

Познат като странстващия художник странник, Георгиев вижда в изкуството една мисия, а именно "да създаде един по-добър свят на братство и отношения между отделните индивиди и нациите". В основата на неговите творби е "най-важният образ на човека, носител на мир, любов, хармония и милосърдие между всички живи същества в живота".

Големият хуманист Рабиндранат Тагор кани Георгиев като преподавател по изкуствата в университета в Шантаникетан, недалеч от Калкута. За странстването му до Индия варненският портретист сглобява  саморъчно фургон, който монтира върху шаси на камионетка "Форд". И така с направената от него каравана художникът пътешества из цяла Индия в периода между 1931 и 1935 г. и достига чак до върховете на труднодостъпните Хималаи, Тибет и Цейлон. От това време датират познанствата му с Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Пандид Малави, Амрит Каур Синг. Картините, реализирани при пътешествията му из Индия, са събрани в цикъла "В страната на мировата скръб".
Следват изложби и пътувания в България, Италия, а в Бразилия остава четири години.

Последната му изложба през 1962 г. е в Рим, в "Палата Барберини", намиращ се в непосредствена близост до Вия Венето, където две години преди това Фелини снима световноизвестния си шедьовър "Долче вита" и където продължава да кипи бурен интелектуален живот. От всички краища на света художници и артисти се стичат именно там, за да изживеят незабравими моменти по заведенията и кафенетата на вечния и неповторим град на културата.

Борис Георгиев умира в Италия, където на надгробния му паметник във Флоренция пише: Boris Georgiev di Varna, същия надпис, с който е подписвал платната си. Награден с Орден на италианската корона за цялостното си творчество.

Венета Ненкова

От в-к "Дневник" / www.dnevnik.bg /

Никулден е!

Никулден е!
Честит празник, бургазлии!
Да ни са живи и здрави именниците!

вторник, 4 декември 2012 г.

Икони в никулденската изложба на De’ Art

04.12.2012, 17:03 | Автор: Gramofona.com
Никулденската изложба на детската галерия De’Art, която ще се открие на 5 декември от 18.00 часа тази година ще бъде различна. В нея няма да присъстват морета, русалки, кораби и риби, с които най-често вълшебно отразяват празника най-малките художници.
Изложбата е посветена на патрона на града ни Св. Николай Чудотворец и ще представи иконни изображения на християнски светци. С тази експозиция детската галерия ще отбележи първата си изцяло иконописна изложба.
Участници в изложбата са бургаските деца от Школа „Иконопис” – ОДК, Ателие „Иконопис” към ОУ „Любен Каравелов”, от читалищните школи към НЧ „Просвета 1927”, НЧ „Светилник 2007” и НЧ „Съгласие 1905” гр. Българово.
В празничната експозиция специално място заемат рисунките-копия на икони, обявени за паметници на културата. Това са 17-те икони от Храм „Св. Атанасий” в гр. Българово, някои от които са датирани от времето на Второто българско царство.  Още в началото на миналия век, с решение на Светия синод, те са иззети за съхранение в Националния църковно-археологически музей в София. Създаването на копия на ценните икони е проект на НЧ „Съгласие 1905”, наречен „Отново у дома – иконите на град Българово”. В изложбата ще бъде представен етап от творческото осъществяване на проекта.