сряда, 31 октомври 2012 г.

1. ноември. Ден на народните будители

Ден на народните будители е общобългарски празник, на който почитаме  българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. През 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. Официален празник на Република България, който се празнува на 1 ноември. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и обикновените хора съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които, насърчили развитието на възрожденската ни просвета и култура, довели българския дух да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Сред най-безспорните и известни български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Свети Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други
Ден на българската наука.

Случи се...



понеделник, 29 октомври 2012 г.

Шепот от отвъдното на Хелоуин



Шепот от отвъдното на Хелоуин

Келтската Нова година вдигала булото пред света на духовете

Утре англоезичният свят ще отбележи един от най-мистичните си празници, наричан Хелоуин или Вещерската нова година. Карнавалната страна на тази традиция вече прескочи и в България. Тя има езически корени и според мнозина е доста тривиална. И все пак под повърхността на младежките запои и хитроумни маски се крие все още неразгадана мистерия.

Мъртвите излизат

От една страна, в празника се преплитат обичаи и ритуали, познати у нас като кукерство. От друга на 31 октомври се отварят дверите на природата, делящи ни от нейните тайни обитатели - вили, самодиви, наричани на Запад феи, тролове и саламандри. Оказва се още, че Хелоуин има много общо с нашата задушница - почитането на мъртвите. Много народи, включително и нашият, открай време са установили, че между октомври и ноември духовете на починали идват на гости на своите близки. В Латинска Америка и испаноезичния свят този период от есента е известен като Ден на мъртвите (Los Dias de los Muertos). Има много свидетелства, че сега починалите се връщат у дома, затова във всяка къща се прави импровизиран олтар. На него се поставят храна, вода и задължителната кърпа. В последния ден на Хелоуин мексиканците пият на своите гробища текила, а група музиканти свири в чест на покойниците. Според техните медиуми душите на роднини и приятели ги навестявали, предрешени като летящи колибри и пеперуди. На техните крила във вторник щели да пристигнат децата покойници, а на 1 ноември се появявали и възрастните.
Любопитна подробност е, че на хиляди километри разстояние същата традиция по това време на годината присъствала и при древните келти. Те обаче се страхували изключително много от този природен процес - отваряне царството на мъртвите.

Обсебващите сенки

Келтската Нова година - Самхайн, се отбелязва в края на десетия месец. Времето съвпадало с прибирането на последната реколта от полето. Келтски и германски племена вярвали, че тогава започва тъмната част от годината, обиталище на страшни същества. В нощта срещу тяхната Нова година се отваряла и границата между световете и духовете на умрелите навестявали Земята. Дълбоко в западния празник Хелоуин обаче е залегнал изконният страх, че близките идват да ни обсебят. Така си мислели и древните келти. За да се предпазят от сенките, те гасели духовете на огъня - саламандрите в огнищата, за да не привличат излишно внимание. После се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно. За да не ги разпознае сянката, те обличали животински кожи и глави досущ като нашите кукери, надявайки се така да изплашат привиденията.
Изследователи обвързват този култ с преданията за приказните създания силфите - духовете на въздуха, саламандрите - духовете на огъня, нимфите и гномите, пазещи водните и земните богатства. Именно през есента те излизат от своите местообиталища, хралупи и пещери. Ловците и домакините често се сблъсквали с тях. Който ги видел, се вцепенявал на мига.
От време оно по това време на годината и в Ирландия, и в Шотландия чествали празника на мъртвите. Считало се, че в нощта на Вси светии (католическия аналог на Хелоуин) умират хората, които са нарушили дадено табу или поет обет (гейс). Според преданията жреците назначавали определени дарове като противовес на природните стихии и света на духовете. Ако някой нарушавал даден обет, заминавал за оня свят в нощта срещу 1 ноември.

Сабат на маговете

В средите на маговете денят е известен и като Вещерската нова година - Хелоуин Сабат. Воалът между световете пада и може да се надникне в света на магията, духовете и дори бъдещето. На мистичния празник членовете на магическото движение Уйка правят предсказания и как да се отървем от проблемите, които човек има. Върху каменни олтари се поставят хризантеми и есенни плодове и зеленчуци като круши, нарове и тикви.
Изумен от всички езически тайнства, през IX век папа Григорий IV наредил на 31 октомври да се празнува Вси светии - всички светци. Според екзорсистите така папата спасил езичниците келти и германци от невидимата напаст на бесовете. От друга страна, римският папа осъзнал, че трудно ще се пребори с езическата традиция, и се опитал да я подмени с друга. На 2 ноември пък според католическия календар е Архангеловата задушница. В православния свят тя е идната събота, 3 ноември.

Ще посмееш ли да не дойдеш?

Чакаме ви вече!

неделя, 28 октомври 2012 г.

събота, 27 октомври 2012 г.

Те ще ви чакат...

Те ще ви чакат... Готвите ли се? Е, като се сготвите - обадете се...

Определено няма да е този нещастник

Определено няма да е този нещастник на входа.

Момчетата на входа

Има вече питане кои ще са момчетата на входа за знаменитото парти. Съжалявам много, но това ще е най-пазената тайна. Прекалено рано е да се обучавате на корупционни практики!!!

Почти Хелоуин

Познатият на някои от вас Батко Дочко и Ивайло едва не направиха днес истински Хелоуин Двамата така се вживяха в битките на комбат, че плетените корди от модела на Ивайло успяха да направят тези "хелоуински" отпечатъци по нещастното вратле на Дочко. Голям "подарък" за рождения ден на Дочко...

Днес, 27.10.

Здравейте,
Надявам се, че не сте успели да забравите днешната си задача. Е, имате пълната свобода да изразите становищата си по много други въпроси. Все пак - чакам и коментари за бъдещото ви парти за Хелоуин, за страданията на някои, че мама и тати са били тоооолкова далече по време на отчайващия пленер.

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Парти за Хелоуин

       Момичетата от 7а клас на ОУ Любен Каравелов гр. Бургас, ще организират парти по случай католическия празник Хелоуин. Конференция се проведе днес 18.10.2012 година от 17 часа. Организаторите обещават страхотно забавление за учениците от училището. Партито ще бъде проведено във физкултурния салон на училището от 15 часа до 17 часа. Гостите ще бъдат от 5 до 7 клас. Те ще бъдат приемани само до 3.30 часа, след което няма да се допускат.За сега организаторите държат в тайна как ще протече партито, но се знае, че ще има избран най- добър костюм. Всеки гост ще има специална покана.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
от 15 до 17 часа на 31 октомври 2012 год.
Габриела Костадинова

неделя, 21 октомври 2012 г.

Служебна информация

Броячът на блога е включен на 30.01.2012 г. в 5,30ч. при 15963 посещения. На 14.02.2012г. отново в 05,30 ч. посещенията са вече 16530.На 2.03. в 17,40ч. броят им е 17409. На 4.03. в 16,16ч. - 17500 ; 8.03.,7,00ч. - 17617; 13.03. , 6,25ч. - 17756;20.03.,01:00 -18048; 3.04., 5,15 - 18578.За два месеца - над 2500 посещения.10.04., 05,40 - 18744.,28.05. - 18,00 - 19705. 22.10.2012, 07,50 - 21525. 28.10.,17:00 - 21867. На 5.11.2012, 5:00 - 22214. На 6.11.2012, 20:25ч. - 22388.

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Ще има ли Хелоуин ?

Така... Блогът ни се завръща и ще ви запознае с темата ще има ли Хелоун в училище, или не?  Днес, 18.10.2012 г., се проведе пресконференцията на организаторките от 7.а и 6.а
 празникът Хелоуин да бъде празнуван в училище. Те представиха накратко всичко важно, свързано с организацията и протичането на  събитието. Отправиха покана към всички желаещи да присъстват на Хелоуин, който ще се проведе на 31.10.2012 г. във физкултурния салон на училището от 15.00 часа. Ентусиазираните почитателки на този празник представиха и идеите си  за  конкурса  " Най-впечатляващ костюм"