вторник, 24 април 2012 г.

Поради непредвидени обстоятелства срещата на клуба с известния бургаски журналист Александър Инджов ще се състои в петък от 17 часа. Янев

неделя, 22 април 2012 г.

Информационна бележка

Информационната бележка е най-разпространеният журналистически текст. Като понятийни синоними се употребяват термините антрефиле, новина, кратка информация. Според характера й тя заслужено се отъждествява със сензацията – в основата й се залага горещата новина от деня, , актуална информация за някакво важно, значимо, инцидентно събитие. Обикновено тя съдържа два-три на брой факти и има заглавие или се представя чрез анотация или анонс. Обикновено горещата новина от деня се появява във вид на информационна бележка на първа страница от вестника.
Новинарският текст се отличава с краткост, но с достатъчна изчерпателност на проверена, достоверна информация. Не всеки факт, поставен във времевопространствения контекст на сегашното събитие, факт сред другите, случка, се превръща в новина – текст, разказващ за събитие с висша степен на важност; в социална ценност или фактор. Ако на обикновен човек му се случи обикновено събитие, възможността от това да се роди новина е равно на нула. Но ако на необикновен човек му се случи обикновено събитие или на обикновен човек – нещо необикновено, това вече е сензация. Ражда се новина. Идеалният вариант за сензация е с важна личност.
В моделирането и представянето на новината се търсят вътрешни връзки между фактите и събитията, изчистени от лично отношение, от авторово мнение. Особено важен е зарядът, който носи заглавието; негова е най-важната презентираща роля. Принципно информационните бележки могат да бъдат обединени и структурирани в информационна рубрика.
Къде изчезнахте?

събота, 21 април 2012 г.

От "Мениджър.News"

На днешната дата, 22 април. Ден на Земята
публикувано: 22/04/2012 - 00:44 | | коментирай сега
На днешната дата, 22 април. Ден на Земята

На днешната дата:

През 1378 г. започва строителството на Бастилията.
През 1500 г. португалският мореплавател Педро Кабрал достига Бразилия и я обявява за португалска колония.
През 1529 г. Испания и Португалия подписват в Сарагоса договор за подялба на откритите и неоткрити още територии в източното полукълбо.
През 1838 г. английският кораб „Сириус” пресича за пръв път Атлантическия океан, използвайки единствено своята парна машина.
През 1876 г. в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня.
През 1880 г. Владивосток получава статут на град.
През 1913 г. в Атина е подписан предварителен сръбско-гръцки протокол за обща война против България, потвърден чрез официалните тайни договори на 1 май и на 19 май с.г.
През 1915 г. Яне Сандански е убит от засада край Мелник.
През 1969 г. мореплавателят Робин Нокс-Джонстън извършва за 312 дни първото околосветско пътешествие, без да спира на суша.
През 1969 г. в Хюстън (САЩ) е извършена първата трансплантация на човешко око.
През 1970 г. за първи път в САЩ е отбелязан Денят на Земята.
През 1972 г. англичаните Джон Файерфакс и Силвия Кук след 361 дни плаване с гребна лодка пресичат Тихия океан и достигат бреговете на Австралия.
През 1993 г. във Вашингтон е открит музей в памет на жертвите от Холокоста.
Празници:

Международен ден на Земята - най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

четвъртък, 19 април 2012 г.

20 април

Честваме 136 години от Априлското въстание – смята се, че именно това въстание е преломната точка по пътя за освобождаване на България от турско робство. Всичко започва на 14 април, когато на събрание в местността Оборище се взима решение за всенародно въстание. Организатори са Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Павел Бобеков и др. Така на 20 април Каблешков обявява въстанието, превземайки конака в Копривщица. Известно е, че в този ден църковните камбани забили, а от всички улици на града заприиждали въстаници, облечени с униформи. Веднага след превземането на Копривщица, Тодор Каблешков съставя известното „Кърваво писмо“, с което известява апостолите в Панагюрище, че въстанието е започнало. В отговор Панагюрище въстава още същия ден след обяд. Властта там преминала в ръцете на военен съвет или Българско привременно правителство, начело с Павел Бобеков. На 22 април тържествено освещават знамето на въстанието, изработено от учителката Райна Попгеоргиева. След близо месец Априлското въстание е потопено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно - саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската кауза. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя, която слага край на робството в България на 3-ти март, 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор.

П.П. Материалът е на сп. Мениджър.

сряда, 4 април 2012 г.

Преживяването ми на Пампорово

Отначало пътуването ми не беше особено хубаво . Трябваше да стана в 6:30 , а това беше по-рано от ставането ми за училище . Сестра ми стана по-късно от мен, а това не беше честно. Разсърдих се на мама , защото аз не съм от ранобудните деца. Пътуването беше много скучно, освен когато влязохме да ядем. Когато съм гладна, не се търпя !
После спряхме за да се видим с приятел на родителите ми. Той ми предложи да се кача в неговата кола преди многото завои. Аз с удоволствие приех, защото мама не искала да се вози отзад. На завоите ни ми стана лошо, това беше постижение. Започнах да се унасям в сън и не знам кога съм заспала. Събудих се пред хотела.

~~~

Ските бяха уникални. Времето беше топло и карахме без якета. Качвахме се до Снежанка и слизахме. На всичкото отгоре ми лепнаха прякора " Стрела ". Защо ли?- Защото не чаках никой, когато се спускахме и бях доста бърза за разлика от приятелите и семейството ми. На ден карах по ... Ами не съм много сигурна , но не бяха малко.

От : Мими Йонова

Изложба

Изложбата, на която трябваше да поканим нашите родители и приятели,
според нашият господин мина страхотно. От начало бяхме доста притеснени. Той ни бе заплашил, че ще ни даде да говорим по една минута пред родителите си, но това е обичайно за нашия господин. Той винаги се шегува така с нас. И за да се отпуснем, той ни разреши да пуснем песен на любимата ни група One Direction . И разбира се, когато всички родители се събраха господина започна да говори. След речта му трябваше да заведем родителите си в залата, в която се намираме в момента, за да им покажем нещата върху, които работим. Та и това направихме, родителите ни разговаряха с него, но както винаги той ни прикри и ни изкара невинни ангелчета.

понеделник, 2 април 2012 г.

Клуб "Аладин" представя...

Съвременна версия на познатата ви приказка. А дали наистина я познавате?

Клуб"Аладин"







неделя, 1 април 2012 г.

1.04.

За разлика от петъчния ден, когато петокласничките трябваше да снимат изявите на клуб "Аладин", днешният първи април започна с честитене на празника и много работа по снимковия материал за евентуалната изложба "Чепеларе - 2012". Правенето на снимки в общи линии ми е ясно като процес, но защо денят започна с честитене на празника? Едва когато прочетох материалчето за приключенията на двете Анонимки ми стана ясно, че Първи април е празничен ден, понеже едва тогава получавам щастието да научавам някои истини. Е, не всички...Петъчният ден си остава все така неясен и мъгляв. Но ако е живот и здраве - следващата година също ще има щастлив Ден на истината. И за да не ви отегчавам с много приказки - ето малко снимки.

Някои работят усилено, а други обсъждат горещите новини от петък.

В края на работния ден.

Някои решиха да основат клуб "Анонимус", който да внесе предложение в Народното събрание за изтриване на петъчния ден от седмицата.

Специален поздрав за черноработниците днес!!!