сряда, 30 април 2008 г.

четвъртък, 3 април 2008 г.

Лазаровден


Лазаровден се празнува в последната събота преди Великден. С него започва отбелязването на най-големия християнски празник. Най-хубавата библейска приказка е възкресението на Лазар, последното чудо, с което Христос демонстрира бъдещето си Възкресение. Лазар бил приятел на Исус и живеел в едно село близо до Йерусалим с двете си сестри - Мария и Марта. Исус често обичал да отсяда у тях. Веднъж той бил далеч от Йерусалим, при него дошъл човек и му казал, че Лазар е много болен. Исус казал: " Лазар е болен, но няма да умре". Заедно с учениците си тръгнал на път и когато те се разтревожени се запитали жив ли е още, той им отвърнал: "Лазар спи, но аз отивам да го събудя". Исус отивал да извърши чудо - да възкреси приятеля си, когото много обичал. Когато стигнали до селото, те видели много опечалени хора, които отивали при Мария и Марта да оплачат Лазар, умрял преди четири дни. Марта като разбрала, че Исус е тук, изтичала при него и му казала: " Ако ти беше тук, брат ми нямаше да умре". Дошла Мария и още много хора, които не сдържали сълзите си. Исус поискал да го заведат на гроба на умрелия и като стигнали, заплакал от мъка. Лазар почивал в една пещера и Исус поискал да махнат камъка от входа й. Исус се помолил на небесния си отец и казал: "Лазаре, стани!". Станало чудо - Лазар станал от гроба! Тези, които не вярвали на думите, повярвали на делата му. Лазаровата събота е един от най-драматичните, поетични и символични народни обичаи. Още през постите младите жени и момичета започват да се готвят за лазаруването, като се групират по възраст и по чети. Облечени празнично, лазарките обикалят къщите в събота по обяд и неделя по обяд, като влизат във всяка къща и пеят песен на всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца, които една от лазарките слага в кошничка. Понеже има вярване, че на Връбница разпускат мъртвите, в събота се прави Лазарова задушница. Жените приготвят жито и раздават осветеното от свещеник за бог да прости, прекадяват и преливат гробовете. Песните на малките лазарки носят пожелания за плодородие и задомяване.

Цветница


На Цветница (неделята след Лазаровден) за здраве се окичва с върбов клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Цветница, Цветна неделя, Вая, Куклинден – неделята преди Великден е празник на цветята и на този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за полседен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено.

На този ден християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Еруселим в дните преди еврейската Пасха. Според еангелистите Матей, Марко, Лука, Йоан и Христос влизат в Еруселим на магаре. Вярващите го посрещат като разстилат пред него дрехите си и клонки от маслина и го възславят като Месиански цар. Най-рано празникът е честван в Еруселим през IV век. В цялата страна Цветница се почита и като голям църковен празник. Сутринта на Цветница църкожнослужителите осветяват в църквата върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и продуцираща сила.

На Връбница участвалите в Лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. В Северозападна България и на отделни места в Тракия всяка мома пригитвя специален обреден хляб-кукла, със залък от който се кумичи (използва се за белег при избор на кумицата). В някои села на Карнобатско кумиченето става с ладийки от царевични листа. Чието венче, залък, ладийка или друг белег излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза. След гостуването момите говеят на кумицата до Великден, а на този ден всяка лазарка отива у тях с боядисани яйца и специален обреден хляб. Тук комицата ги освобождава от говеенето. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответните обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

сряда, 2 април 2008 г.

Цветница

Цветница, Цветна неделя, Вая, Куклинден – неделята преди Великден е празник на цветята и на този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено.
Цветница, празник на цветята
На този ден християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Матей, Марко, Лука, Йоан и Христос влизат в Ерусалим на магаре. Вярващите го посрещат като разстилат пред него дрехите си и клонки от маслина и го възславят като Месиански цар. Най-рано празникът е честван в Ерусалим през IV век. В цялата страна Цветница се почита и като голям църковен празник. Сутринта на Цветница църковнослужителите осветяват в църквата върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и продуцираща сила.
На Връбница участвалите в Лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. В Северозападна България и на отделни места в Тракия всяка мома приготвя специален обреден хляб-кукла, със залък от който се кумичи (използва се за белег при избор на кумицата). В някои села на Карнобатско кумиченето става с ладийки от царевични листа. Чието венче, залък, ладийка или друг белег излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза. След гостуването момите говеят на кумицата до Великден, а на този ден всяка лазарка отива у тях с боядисани яйца и специален обреден хляб. Тук кумицата ги освобождава от говеенето. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответните обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.
Честит празник на всички именници, които носят хубавите имена на цветя!
В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. Лазарница е веднъж в годината и се очаква с нетърпение от всички – от млади и от стари. Често старите българи казвали вместо – “На колко години си?” – “ На колко лазарника си?"На Цветница (неделята след Лазаровден) за здраве се окичва с върбови клонки и портите, и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Как да избягаме "законно" от час по физическо

И така, понеже от много време нещастните ни души се опитват да избягат от час по физическо, ще ви предложа един начин, който е част от богатия ми опит.

Ще са ни необходими бутилка олио, тубичка универсално лепило, ключ от склада във физкултурния салон, където държим топките и малко прецизност.

Първата стъпка е леко да осакатим г-на по физическо. Намазваме с олио пода пред кабинета на потърпевшия, изчакваме го да дойде и му казваме, че спешно го викат в учителската стая, но преди това трябвало да донесе някакви листовки от кабинета си, при което господинът възкликва:

- Листовки ли? Какви листовки?

А ти отговаряш:

- Но директора каза, че знаете за какво става въпрос.

Учудения господин застава пред вратата, изважда ключа си, за да отвори и……..Дум! Тряс! Бум! Резултатът е на лице!

Важно е да се направиш на загрижен и да помогнеш на горкия господин да се изправи, след което го изпращаш до учителската стая и се изстрелваш с мръсна газ към склада с топките.

На разположение са всички топки, но на нас са ни необходими само две. Намазваме долната им част с лепилото и за да не се залепят за другите топки, стабилно ги поставяме най-отгоре на купчината.

Издебваме господина, който се връща от учителската стая, промъкваме се зад него и когато той набере преднина пред нас се преструваме, че сме го търсили из цялото училище само и само да го предупредим, че директорът е заръчал да се напомпат топките.

Когато горкият господин отиде в склада, ти му пробутваш услугите си като му казваш, че за теб ще е огромна чест да му помогнеш като му подаваш топките. Първо му подаваш няколко от топките, които не са намазани с лепило, а за десерт оставяш “специалните топки”. Подаваш му ги като ги държиш отгоре и след като той ги постави на земята, за да ги напомпа, изненадата ще е огромна! Щом господина понечи да прибере топките обратно в склада ще разбере, че всъщност те не помръдват. Запомни! Когато господина се нервира трябва да го успокоиш и да му кажеш, че е опасно така рязко да вдига кръвно и да го съпроводиш до сестрата. Тя със сигурност ще му каже да си вземе почивен ден, което автоматично означава, че сте свободни от час по физическо и при това съвсем законно!

Пролетта настъпва








Пролетта настъпва с пълна сила! Всичко е зелено и красиво - събудено за нов живот!